Fargeblindhet, også kjent som fargesynsmangel, er en tilstand hvor man ikke er i stand til å se farger på en normal måte. Dette kan innebære vanskeligheter med å skille mellom visse farger. Tilstanden er vanligvis genetisk og mer vanlig hos menn enn hos kvinner.

Forskjellige varianter av fargeblindhet

Det finnes ulike typer fargeblindhet. De vanligste variantene inkluderer:

  • Rød-grønn fargeblindhet: Dette påvirker rundt 1 av 12 menn og rundt 1 av 200 kvinner. Personer med denne typen fargeblindhet har problemer med å skille mellom rødt, gult og grønt, og kan forveksle farger som rødt med svart, eller ha problemer med å skille ulike nyanser av lilla fra blått.

  • Protanopia og deuteranopia: Disse er underkategorier av rød-grønn fargeblindhet, der enten kjeglene for å oppfatte rødt lys (protanopia) eller grønt lys (deuteranopia) mangler eller ikke fungerer som de skal.

  • Blå-gul fargeblindhet: Dette påvirker mindre enn 1 % av både menn og kvinner. Personer med denne typen fargeblindhet har problemer med å skille mellom blått og grønt, samt mellom gult og rødt.

  • Achromatopsia eller monochromacy: Dette er en sjelden tilstand der en person ikke kan skille mellom farger i det hele tatt, og vil se alt i gråtoner.

Slik blir du testet for fargeblindhet

Det finnes enkle tester som en optiker kan utføre for å sjekke om du er fargeblind. Den viktigste testen kalles Ishihara-fargetesten, som innebærer å se etter skjulte tall i forskjellige fargede flekker. Det er også mulig å teste for fargeblindhet ved hjelp av DNA, spesielt hos babyer og småbarn før de kan snakke.

Å leve med fargeblindhet

Fargeblindhet er en livslang tilstand uten kur, men det er mulig å tilpasse seg etter tilstanden i hverdagen. Personer med fargeblindhet kan oppleve utfordringer med å skille visse farger, men det finnes tilpasningsmuligheter som god innendørsbelysning og spesiallinser for å hjelpe med å skille farger bedre. Det kan også være nyttig å bruke mobilapper eller tilgjengelighetsinnstillinger på nettsteder for å identifisere farger.


Selv om fargeblindhet kan påvirke hverdagen, kan tilpasninger og bevissthet om egen tilstand legge til rette for et normalt liv. Tidlig diagnose kan hjelpe med å tilpasse seg raskere, spesielt for barn i skolealder.

Les også: Nedsatt fargesyn kan skape problemer på skolen

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne