Mange gutter kan ha problemer med å få med seg alt på skolen på grunn av at de sliter med fargesynet.

Norge er et av landene i verden med høyest forekomst av dårlig fargesyn – hele 8% av gutter og menn er rød-grønn fargesvake. Helsesøstrene kontrollerer ikke lenger barnas fargesyn, og derfor er det mange foreldre som ikke vet at barnet er fargesvakt. Når barnet ikke vet det selv, kan det hende at barnet ikke får med seg alt på skolen og opplever å føle seg dum.

Les mer: Fargeblindhet

Fargesvake barn kan gå glipp av undervisning

Fargesvakhetene varierer i alvorlighetsgrad. Mange barn og unge har problemer på skolen fordi verken lærere, foreldre eller de selv vet at de oppfatter farger feil.

Mye av undervisningen i skolen i dag forutsetter at man kan tyde fargekoder. De som har en sterk grad av rød-grønn fargesvakhet kan for eksempel slite med å tyde rød skrift på en grønn tavle. Mange vil ha problemer med å tyde kart kodet med duse fargenyanser. Fargesvake elever kan kanskje ikke svare på spørsmål om hva som er by og hva som er skog.

Dersom barnet selv ikke kjenner til sin egen fargesvakhet, vil barnet kanskje tro at han eller hun er dum som ikke forstår. Det kan være tøft for barnet å ikke se forskjell på to fargenyanser, samtidig som læreren forteller at det er en forskjell. Undervisning med bruk av farger gir større risiko for å sette guttene utenfor. Ettersom det er færre kvinnelige lærere med fargesynsdefekter kan det være vanskeligere for dem å være oppmerksomme på dette.

Utfordringer for en fargesvak

Det er genene som avgjør om man blir fargesvak – i Norge i dag er det 190 000 menn og 10 000 kvinner. Norges Optikerforbund kan forklare deg litt mer om fargesvakheter i sin informasjonsfilm:

Alle skolebarn bør undersøke synet

Vi i Interoptik anbefaler at barna tar synsundersøkelse før skolestart. Slik sikrer vi at barnet har de beste forutsetningene for å få med seg alt på skolen. I en spesialtilpasset synstest for barn, inngår testing av fargesynet. Det er enkelt å finne ut om man har en fargesvakhet, og alle optikere kan undersøke og gi råd om fargesyn.

Kilde: Norges Optikerforbund

Finn din nærmeste Interoptik butikk

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time