Hvis du ofte opplever flytende linjer på tvers av synet, kan det være et symptom på posterior glasslegemeløsning (PVD). Dette er en naturlig tilstand som mange opplever når de blir eldre og er vanligvis ikke noe å bekymre seg for. Det er ikke smertefullt og bør ikke påvirke synet ditt. I de fleste tilfeller forsvinner symptomene uten behandling.

Mens PVD er vanlig, kan flytere noen ganger være et symptom på en mye sjeldnere, men mer alvorlig tilstand som kalles netthinneløsning. Dette kan forårsake permanent synstap uten behandling. Det er viktig å søke akutt medisinsk behandling hvis du plutselig opplever flytere og økning av flytere kombinert med tåkesyn, lysglimt eller en mørk skygge som ser ut til å sveipe over synsfeltet.

Årsaker til bakre glasslegemeløsning

Det gel lignende stoffet som fyller øyet mellom linsen og netthinnen (det lysfølsomme vevet på baksiden av øyet) kalles glasslegemegel. Den er fylt med små fibre som holder gelen til øyet. Når du blir eldre, kan denne gelen bli mer flytende og krympe. Når dette skjer, begynner fibrene å brytes ned og gelen begynner å trekke seg bort fra netthinnen.

Det har en tendens til å påvirke personer over 60 år og blir mer vanlig med høy alder, men det kan også oppstå tidligere. Du har høyere risiko for PVD og tidlig PVD hvis du er nærsynt, lider av grå stær, nylig har hatt en øyeskade eller øyeoperasjon, eller du har diabetes.

Symptomer på posterior glasslegemeløsning

PVD har en tendens til å påvirke begge øynene. Hvis du opplever det på det ene øyet, er det sannsynlig at du vil utvikle det på det andre øyet innen et år. PVD øyesymptomer er vanligvis ikke alvorlige og forårsaker ikke smerte eller permanent synsskade.

Hovedsymptomet er noe som vanligvis kalles "flytere". Dette er linjer, prikker, ringer eller spindelvevlignende skygger som svever over synsfeltet ditt. Du legger kanskje mer merke til dem når du ser opp på himmelen eller på en lys overflate. Du kan også se "stjerner" eller små lysglimt. Når glasslegemet skiller seg fra netthinnen, kan det virke som om du ser gjennom et spindelvevmønster. Alle disse symptomene vil redusere eller forsvinne når glasslegemet er helt løsnet. Dette tar vanligvis mellom en til tre måneder.

I 90 % av tilfellene forårsaker PVD ingen skade på netthinnen. Men i sjeldne tilfeller, når væsken trekker seg bort fra netthinnen, kan det forårsake en rift eller hull i netthinnen. Dette kan føre til netthinneløsning, da glasslegemet kan lekke mellom lagene i netthinnen og skille dem. Hvis du har netthinneløsning kan det hende du trenger akutt kirurgi.

Selv om PVD generelt ikke er alvorlig, betyr overlapping av symptomer med netthinneløsning, og sjansen for komplikasjoner, at det alltid er best å konsultere optikeren din umiddelbart hvis du har en økning i flytere, blinker eller endringer i synet.

Diagnose av posterior glasslegemeløsning

Optikeren eller øyelegen din vil sjekke øyet ditt for tegn på PVD og andre potensielle årsaker til symptomene dine. Dette vil innebære bruk av spesielle øyedråper som utvider pupillene dine. Dette gjør at de kan se inn i baksiden av øyet med et mikroskop. Det er en god idé å ta med solbriller til avtalen din, da dråpene vil føre til lysfølsomhet i rundt tre til fire timer, samt uklart syn, slik at du ikke kan kjøre bil.

Hvis glasslegemet i øyet ditt er veldig klart, kan det være vanskelig for løyeegen å enkelt oppdage tegn på PVD. I dette tilfellet kan de utføre andre tester for å diagnostisere PVD, inkludert optisk koherenstomografi (et 3D-bilde av øyet ditt ved bruk av lys) eller en okulær ultralyd (et bilde av øyet ditt ved bruk av lydbølger).

Generelt er det best å få regelmessige årlige sjekker av øyehelsen slik at vi kan oppdage problemer som PVD tidlig. Hvis vi oppdager PVD, kan vi be deg om å komme inn for hyppigere kontroller for å overvåke tilstanden.

Behandling av posterior glasslegemeløsning

PVD kan ikke forebygges og er en naturlig del av aldring. Mesteparten av tiden trenger du ikke behandling. Flyterne og blinkene vil redusere og til slutt stoppe etter noen måneder når prosessen med løsrivelse er fullført. Hvis flyterne plager deg, kan det hjelpe å bruke solbriller når du er ute i sterkt lys.

I sjeldne tilfeller når PVD forårsaker en rift i netthinnen, vil du trenge akutt laserbehandling eller kryoterapibehandling. Hvis bakre glasslegemeløsning forårsaker full netthinneløsning, vil du trenge akutt kirurgi for å bevare synet.

Hvis du tror du har løsnet glasslegeme eller bakre glasslegeme, vennligst kontakt din optiker for akuttråd.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne