Sclerallinser, også kalt stabile linser, er forskjellig fra andre linser ved at de er skreddersydde til akkurat ditt øye. De er også større i diameter, noe som faktisk gjør dem mer behagelige å ha på. Dette er fordi det er færre smertereseptorer på øyehviten, der kanten av linsen lander, enn lenger inn på øyet. Øyehviten blir også kalt sclera, derav navnet på linsetypen.

Hvem kan bruke sclerale linser?

Flere pasientgrupper kan bruke sclerale linser da linsene er spesialtilpasset den enkeltes øyefasong. Personer med irregulær hornhinne, veldig skjeve hornhinner, ekstremt høye styrker og de som sliter med tørre øyne ved bruk av vanlige linser, nyter godt av sclerale linser:

  • Når du bruker stabile linser, jevner de jevner ut og lager en kunstig, og helt perfekt hornhinne over din egen. Pasienter med styrker utover det vanlige som har prøvd standardlinser før uten å ha lykkes har en ny mulighet med sclerale linser. Dette være seg de med veldig høyre styrker, svært skjev eller krummet hornhinne. Både de med styrker på pluss og minussiden. Linsene blir nemlig skreddersydd både i styrke, krumning over øyet og diameter.

  • Sclerale linser fylles med sterilt saltvann når de puttes på øyet slik at hornhinnen holder seg normalt hydrert. Slik blir linsen behagelig å ha på. Derfor kan personer med alvorlig tørre øyne ha god nytte av sclerallinser. Dette er også en voksende pasientgruppe. Sclerallinser viser gode resultater når det gjelder å redusere hornhinnebetennelse, noe som ofte rammer de som sliter mye med tørre øyne.

    Dette er en suksess hos pasienter med blant annet Sjøgrens syndrom, en lidelser med tørre øyne som symptom, eller folk som sliter med lite eller ingen produksjon av tårevæske. For pasienter med tørre øyne anbefales det å tilpasse sclerallinser med stor diameter for å beskytte så stor del av den okulære overflaten som mulig.

  • Tradisjonelt har den viktigste grunnen til å tilpasse sclerallinser vært irregulær hornhinne, hvor briller eller standard kontaktlinser ikke gir tilfredsstillende syn. Den vanligste årsaken er sykdommen keratokonus og andre ujevnheter i hornhinnen.

    Arrdannelser etter infeksjoner kan være en annen grunn til å bruke sclerallinser, det samme gjelder ulike dystrofier og degenerasjoner. Her kan sclerallinser også kan fungere som en bandasjelinse. Hornhinnetransplantasjon resulterer ofte i store irregulariteter, og for disse pasientene kan sclerallinser være et godt korreksjonsalternativ

  • Det at du har en skade på hornhinnen eller ekstreme styrker betyr ikke at du må slutte å være aktiv. Dette gjelder også de som har en jobb som krever at de har skarpt syn til enhver tid. Derfor passer de ypperlig til sport, og utendørsbruk.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Tilpasning av linse hos optiker

For at du skal få laget en stabil linse må optiker først ta et eksakt mål av formen på hornhinnen din. Deretter blir linsene produsert spesielt tilpasset ditt krumming- og styrkebehov.

Tilpassing av sclerallinser kan være tidkrevende, men når man oppnår resultater er det en utrolig god følelse både for optiker og pasient. Hos oss i Interoptik har vi fått pasienter til å se som ikke har kunnet ha linser før. Dette forbedrer livskvaliteten til mange.

Er du nyskjerrig på sclerale linser? Kom innom for en synstest. Da kan optiker undersøke øynene dine og finne ut hva slags linser som passer optimalt for akkurat deg.

Jonas setter inn linsen

Tid for undersøkelse?

Bestill synsundersøkelse, nytilpasning eller kontaktlinsekontroll

Bestill en time