17. mai nærmer seg med stormskritt, og er vi heldige kan vi nyte nasjonaldagen i strålende sol. Men hvilke solbriller kan du egentlig bruke til festantrekket?

Kan jeg bruke solbriller til bunad?

Bunaden har lange tradisjoner, og hver enkelt drakt har regler for hvilket tilbehør som hører til. Men når godværet slår til, er det viktig å beskytte øynene, for UV-strålene tar ikke pause selv på høytidsdager. Øyehelsen er viktigst, men det kan være utfordrende å finne solbriller som harmonerer med bunaden.

Vi skal både ta hensyn til bunadens tradisjoner, samtidig som man gjerne ønsker å følge sesongens solbrilletrender. Når du kler deg i bunad er det viktigst at du styrer unna de største «statement»-solbrillene. Velg klassiske, elegante og tidløse stiler som kan komplementere nasjonaldrakten uten å overskygge dens estestikk.

Fargevalget på solbrillene skal også gjenspeile det klassiske uttrykket. Her bør du velge nøytrale toner som brunt, svart eller dyp grå som går over mot sort. Også det klassiske tortoise-mønsteret, det vil si skilpaddeskall-mønsteret, passer godt til bunaden – men husk å hold det i nøytrale farger.

Det du bør unngå på 17. mai er skrikende farger, overdimensjonerte størrelser, spisse former, i øyenfallende detaljer og speilglass.

Solbriller til penkjolen: Dette bør du tenke på

Om du dropper bunaden på 17. mai, og velger å pynte deg i en pen kjole, har du mer frihet i valg av solbriller. Da kan du komplimentere antrekket ditt med solbrillene - enten du velger å matche med kjolen, eller å la solbrillene skille seg litt ut og være et fokuspunkt i antrekket. 

La likevel de mest spesielle solbrillene ligge hjemme på nasjonaldagen, og husk at 17. mai-sløyfen er dagens viktigste tilbehør.

Solbriller til dressen

Til dressen er det viktig at du velger solbriller med et design som er både klassisk og stilrent. Solbrillene skal harmonere med dressens farger og stil, og ikke stjele oppmerksomhet fra antrekket eller 17. mai-sløyfen. Det aller viktigste å huske på når du velger solbriller til dressen er at du lar sportsbrillene ligge igjen hjemme. Disse hører kun hjemme på sykkelen, rulleskiene eller i fjellet.

En god regel er at solbrillene skal matche stilen og fargen på enten dress, slips eller annet tilbehør. Typiske design som passer godt til dressen er pilotbriller, wayfarer og clubmaster.

For eksempel, hvis du har grå dress med et svart slips, kan du velge å enten matche solbrillene med den grå dressen eller å hente igjen det svarte i slipset med helsvarte solbriller. Har du brune sko kan du gå for solbriller med en innfatning som er brun eller det klassiske tortoise-mønsteret.

Om du vil skille deg litt mer ut og virkelig imponere på 17. mai kan du kjøre en såkalt monokrom look med dress, skjorte og slips i samme farge, og selvfølgelig matche med solbriller med samme farge på innfatningen. Pass imidlertid på at fargen du velger er nedtonet og rolig, som grått eller mørkeblått. Dette gir deg en moderne og minimalistisk stil uten at det blir for mye.

Les også: Hvilke solbriller passer til meg?

Finn din nærmeste Interoptik butikk

Mann med solbriller i bil

Trenger du solbriller med styrke?

Bestill en time til utvidet synsundersøkelse
Eldre dame med briller

Husk at du kan betale med Brillekonto

Fordel betalingen over 12 måneder.Ingen renter, ingen gebyrer.