Presbyopi er langsynthet grunnet alder. Synsfeilen er vanlig fra 40-års alderen, og kan komme kombinert med vanlig langsynthet eller nærsynthet. Dette kalles også alderslangsynthet.

De første symptomer man vanligvis noterer seg er at det er vanskelig å se liten tekst på mindre enn en armlengdes avstand. Mange blir mer slitne ved lesing eller jobbing på data over lengre perioder. Spesielt i dårlig lys. Det er også vanlig å ha vansker med å fokusere etter å ha skiftet synavstand.

Presbyopi opptrer sammen med emmetropi (ingen synsfeil på avstand), myopi (nærsynthet) eller med hyperopi (langsynthet). Selv om presbyopi vanligvis starter rundt 40-årsalderen, kan det også begynne flere år tidligere – eller senere. Helt opp mot 50-årene. En optiker kan raskt avgjøre om dine synsvansker er presbyopi.

Symptomer på presbyopi

Andre symptomer som kan være relaterte til presbyopi er hodepine, trøtte og slitne øyne og uklart syn på nært hold. I tillegg til vanskeligheter med å fokusere fra avstand til nær og tilbake. Om du i utgangspunktet er nærsynt og blir presbyop tar du kanskje av brillene på nært for å lese bedre. Dersom du er langsynt blir det mer og mer vanskelig å se lese på normal leseavstand.

Årsaker til presbyopi

Presbyopi er som nevnt aldersrelatert langsynthet. Symptomene er lignende som langsynthet, men grunnen er ulik.

Der vanlig langsynthet skyldes at øyet er for kort eller linsen for flat, er grunnen til presbyopi relatert til minsket elastisitet i linsen. Hos unge mennesker er linsen fleksibel. Den kan enkelt endre form avhengig av om lyset kommer fra lang eller kort avstand. Dette kalles akkomodasjon. Med alder kan ikke linsen forandre seg tilstrekkelig for å kunne fokusere. Slik blir det uklart på nært hold og det blir vansker med å skifte mellom avstand og nært.

Korrigering av presbyopi

Problemer knyttet til presbyopi kan løses på flere forskjellige måter avhengig av dine behov og din livsstil.

Briller

Med lesebriller får du klart syn på nært hold. Om du ser på lengre avstand med disse brillene blir det igjen uklart. På mellomavstand, den avstanden PC-skjermer som oftest er plassert, blir det heller ikke helt klart. Dersom du velger å bruke lesebriller ender du opp med ta dem av og på mange ganger i løpet av dagen. Det tar ofte en del tid til å finne ut hvor du har lagt fra deg brillene.

Progressive briller er laget slik at glasset i brillen har forskjellige styrker, avhengig av hvor høyt på glasset man ser. Dette gir klart syn på alle avstander og de kan brukes hele dagen. For å se på avstand brukes den øvre delen av glasset, mellomavstand er omtrent mitt i glasset og ved lesing på nært bruker du nederste delen av glasset. Det kan ta litt tid å bli vant til progressive glass, men etter en tilvenningsperiode er det som oftest veldig lite problemer. Den eneste nedsiden er at progressive briller ikke egner seg ikke til bruk på dataskjerm.

Ser du ofte på skjerm i f. eks. jobbsammenheng vil arbeidsprogressive glass være en lur investering. De finnes i flere forskjellige varianter der arbeidsavstand er prioritert. Du kan for eksempel få en brille med et stort og godt synsfelt, slik at du ser hele dataskjermen skarpt, og ha en redusert del til syn på avstand. Dette kalles i dagligtale PC-briller.

Det er vanlig å ha PC- briller i tillegg til progressive briller. Dersom du i tillegg er glad i å lese på sengen eller holde på med håndarbeid er det lurt å ha en egen lesebrille i tillegg til progressive og PC- briller. Denne brillen gir deg samme styrken i hele glasset og et stort godt synsfelt på nærme.

Uansett hvilken type briller du velger er det en stor fordel å velge brilleglass med anirefleksbelegg. Det reduserer reflekser i glassene og du blir mindre sliten i øynene ved for eksempel PC-bruk. Optikeren hjelper deg med å få en brille som er optimalisert basert på hvordan du jobber, dine hobbyer, synsfeil og øyehelse.

Kontaktlinser

Multifokale kontaktlinser er en annen mulighet ved presbyopi. Det finnes mange forskjellige typer som kan brukes på forskjellige måter. Det finnes linser til engangsbruk, eller andre som kan brukes flere ganger i opptil en måned. En del kan brukes kontinuerlig på øyet i opptil en måned. Kontaktlinser gir deg en følelse av frihet. Om de sitter som de skal, kjenner du dem ikke på øynene i det hele tatt.

Drømmelinser finnes også for nærsynte presbyope. Dette er linser du kun har på om natten, som korrigerer synet mens du sover. Slik får du skarpt syn uten linser på dagtid. Ved monovision tilpasses en linse for optimalt syn på avstand og den andre for leseavstand.

Med alderen er det også flere og flere som begynner å slite med tørre øyne. Spesielt blant linsebrukere. Dette trenger ikke å være noe problem. Det finnes nemlig linser spesialdesignet for å gi øyet mer fukt – disse passer perfekt for deg med tørre øyne. 

Optikeren tilpasser linser etter dine behov og hjelper deg å finne noen som passer akkurat deg. Kontaktlinser vil gi deg en frihetsfølelse når du kan se klart på alle avstander uten briller. Du kan bruke linser til daglig bruk eller sporadisk til sport og fest.

Operasjon

Den samme optikk som finnes i multifokale kontaktlinser kan også brukes i en intraokulær linse. Da fjernes den originale øyelinsen og erstattes med en kunstig multifokal linse.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker