Har du opplevd smerter bak øynene? Smerter bak øyet kan være ubehagelig og distraherende. Smertene kan variere fra milde og irriterende, til intense, skarpe eller bankende. Noen ganger kan du legge merke til andre symptomer samtidig som feber, lysfølsomhet, dobbeltsyn eller trykk i bihulene bak øynene. La oss forklare deg mer om symptomer, hva som kan være årsaken og sist, men ikke minst - hvordan slike smerter kan behandles.

Smerter bak øynene er svært vanlig. Det er som oftest ingenting å bekymre seg for, og det er enkelt å håndtere selv. I noen tilfeller kan smerten være et tegn på en infeksjon som må behandles, eller også på en mer alvorlig tilstand som kan forårsake skade på øynene dine. Dette betyr at det er viktig å finne ut hva som forårsaker denne smerten.

Opplever du slik smerte bak øynene? Da er det smart å avtale en time hos optikeren din for en synsundersøkelse. Vi kan identifisere hva som forårsaker problemet, gi deg alternativer for å behandle årsaken og komme med gode råd og tips for å lindre milde symptomer symptomene hjemme hos deg selv.

Symptomer

Når vi snakker om smerte, beskriver det ikke nødvendigvis bare én type følelse. Smerter bak øynene kan være svake eller skarpe og gjennomtrengende. Det kan komme gradvis eller dukke opp plutselig. Du kan føle det over bare ett øye, på tvers av begge, eller det kan føles mer som en dyp hodepine.

Avhengig av årsaken til smerten eller hodepinen bak øynene dine, kan du merke noen andre symptomer, inkludert:

 • rødhet i øynene
 • rennende eller tårevåte øyne
 • følsomhet for lys
 • smerte når du beveger øynene
 • følelsen av å være syk
 • svakhet eller nummenhet
 • dobbeltsyn
 • feber
 • sinustrykk

Årsaker til smerte bak øyet

Øyesmerter kan være et symptom på mange forskjellige problemer. Disse kan være relatert til problemer med øynene dine, eller noe annet. Ofte kan typen smerte, intensitetsnivå og hvor du føler smerten, bidra til å finne årsaken.

 • Dårlig syn kan ofte være årsaken til hodepine. Det kan skyldes:

  • nærsynthet (fjerne objekter ser uskarpe ut)
  • langsynthet (nære objekter ser uklare ut)
  • astigmatisme (skjeve hornhinner) (ting ser uskarpt og forvrengt ut nær eller fjern)
  • presbyopi (aldersrelatert langsynthet)

  Hvis du ikke bruker korrigerende linser eller briller, eller at synhjelpemiddelet har feil styrke, må hjernen og øynene dine jobbe ekstra hardt for å fokusere. Du kan også myse når du prøver å se på en gjenstand eller lese. Disse faktorene kan forårsake hodepine mellom øynene eller bak øynene.

  En annen årsak til smerte bak øyet kan være skleritt som er betennelse i sklera, det ytre belegget på øyeeplet. Denne hevelsen kan føre til at du føler en stikkende smerte på baksiden av øyet som utløses, eller kan føles verre, når du beveger øyet. Du kan også merke rødhet og følsomhet for lys.
  Synsnevritt er en infeksjon i synsnerven (kabelen som bærer visuell informasjon mellom øyet og hjernen). Det har en tendens til å starte med smerter i eller rundt øyet, spesielt når du beveger øyet, men hovedsymptomet er en plutselig reduksjon i synet. Du kan også utvikle en blind flekk og oppdage at fargene ser mindre levende ut i det berørte øyet.

 • Det er også flere ikke-øyerelaterte årsaker til at du kan oppleve smerte bak øynene.

  Bihulebetennelse er når vevet i bihulene dine (de fire hulrommene bak ansiktet ditt som drenerer nesen for å holde den ren og bakteriefri) er betent. Når bihulene blir blokkert og blir infisert og betent, bygges det opp et trykk bak øynene dine. En vanlig forkjølelse eller nasal allergi kan noen ganger føre til en bihulebetennelse.

  Det er vanlig å føle smerte i øynene når du har migrene. En migrene er en hodepine som forårsaker alvorlige bankende eller pulserende smerter i hodet, vanligvis på den ene siden. Du kan også føle deg syk, kaste opp og være ekstremt følsom for lys og støy, oppleve midlertidige synsforstyrrelser eller til og med tap av syn (kalt en aura).

  Klasehodepine er en sjelden tilstand som involverer angrep av hodepine og intens smerte vanligvis sentrert rundt det ene øyet. De skjer vanligvis daglig på samme tid i flere uker eller måneder om gangen. Andre symptomer kan inkludere røde eller rennende øyne, hengende eller hevelse rundt det ene øyet, svett, blekt eller rødmet ansikt, rastløshet, tett eller rennende nese.
  Migrene og klasehodepine er den vanligste årsaken til hodepine over høyre øye.

Hjerneaneurisme

Hvis du har smerter eller hodepine bak venstre øye, kan det tyde på en hjerneaneurisme. Dette skjer når veggen til et blodkar i hodet ditt er svak og blodtrykket får den til å bule. Hvis det presser på nerver eller annet vev, kan det forårsake smerte og hodepine. Du kan også legge merke til synsproblemer, nummenhet eller svekkelse på den ene siden av ansiktet, balanse- eller taleproblemer. Du bør oppsøke legen din så snart som mulig hvis du opplever noen eller en kombinasjon av disse symptomene.

I sjeldne tilfeller kan veggen i blodåren sprekke. Symptomer inkluderer en plutselig og blendende hodepine som å bli slått på hodet, kvalme og oppkast, nakkesmerter, forvirring og bevissthetstap. En sprukket hjerneaneurisme kan forårsake langvarig hjerneskade og til og med død. Du bør ringe en ambulanse umiddelbart for akutt medisinsk behandling hvis du lider av noen eller en kombinasjon av disse symptomene.

Behandlinger for smerte bak øynene

Hvis du har vondt bak øyet, er det mange alternativer for behandling. Behandlingen vil alltid avhenge av årsaken. Noen ganger er det kanskje ikke mulig å finne kilden til smerten. Behandlinger for de vanligste årsakene inkluderer:

Øye-relaterte årsaker:

 • Dårlig syn: bruk av de riktige synshjelpemidlene med riktig styrke, og bruk nok lys for lesing eller detaljert aktivitet.
 • Skleritt: steroider, immundempende legemidler.
 • Optikusnevritt: steroider, immundempende legemidler.

Ikke øyerelaterte årsaker - lege bør oppsøkes:

 • Bihulebetennelse: saltvannsspray, dekongestanter, allergimedisiner og smertestillende medisiner.
 • Migrene og klasehodepine: unngå triggere og reseptfrie eller reseptbelagte smertestillende medisiner.
 • Hjerneaneurisme: forebyggende kirurgi eller prosedyrer (bare hvis det er høy risiko for ruptur).
 • Brudd hjerneaneurisme: dette krever akuttmedisinsk behandling og muligens langvarig rehabilitering.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne