Det hvite i øynene, også kalt sclera, skal alltid se hvitt eller nesten hvitt ut. Hvis fargen ser gul ut, er det et tegn på at noe i kroppen din ikke fungerer som det skal.

Gule øyne er oftest forårsaket av gulsott. Har du gulsott vil det hvite i øynene være helt gult på grunn av et høyt nivå av bilirubin. Bilirubin er en gul-oransje galleavfallsforbindelse som består av gamle røde blodlegemer.
I en sunn kropp filtrerer leveren bilirubin fra blodet ved å danne galle. Galle strømmer gjennom gallekanaler fra leveren til galleblæren, som lagrer den til kroppen skiller den ut. Når leveren ikke fungerer som den skal, bygges bilirubin opp i blodet og farger det hvite i øynene gule.

Gulsott hos spedbarn

Det er ikke uvanlig at nyfødte babyer har gulsott. Et spedbarns lever er fortsatt under utvikling og er derfor mindre effektiv på å filtrere bilirubin fra blodet. Premature spedbarn har en høyere risiko for å utvikle gulsott.
Gulsott er vanligvis ufarlig hos babyer. Behandlingen består ofte av lysterapi (sammen med litt tid utendørs i sollys) for å redusere nivået av bilirubin. Gulsott forsvinner ofte når en baby er to uker gammel fordi leveren da kan behandle bilirubin fullt ut.

Tilstander som forårsaker gule øyne

Det er flere andre forhold som også kan forårsake gule øyne. Den vanligste årsaken er at leveren, galleblæren og/eller bukspyttkjertelen ikke fungerer som den skal.

 • Hepatitt A er en virusinfeksjon, og den forårsaker leverbetennelse. Det skader leveren, noe som gjør det vanskeligere å behandle bilirubin. Denne tilstanden kalles hepatocellulær gulsott.

  Skrumplever er når arrvev i leveren erstatter sunt vev, noe som resulterer i permanent skade. Det er ofte forårsaket av å drikke for mye alkohol. Det kan også være genetisk. Arrvev hindrer leveren i å behandle bilirubin.

 • Galleblæren lagrer galle og frigjør den for å hjelpe kroppen med å bryte ned og fordøye fett fra maten.

  Galleblæren er koblet til leveren gjennom rør som kalles galleganger. Hvis disse kanalene blir blokkert av noe, for eksempel gallestein, svulster, cyster eller betennelse, kan ikke gallen strømme ordentlig og bygges opp i blodet. Dette er kjent som obstruktiv gulsott.

 • Bukspyttkjertelen skiller ut enzymer som hjelper med fordøyelsen ved å bryte ned proteiner, fett og karbohydrater. Bukspyttkjertelen genererer også insulin – det viktigste hormonet som metaboliserer sukker i kroppen.

  Pankreatitt er en infeksjon i bukspyttkjertelen. Det er hovedsakelig forårsaket av gallestein som blokkerer gallegangene, noe som hindrer kroppen i å behandle bilirubin riktig. Pankreatitt kan også være forårsaket av betennelse i leveren, oftest fra kronisk alkoholmisbruk.

  Bukspyttkjertelkreft oppstår ofte når en svulst blokkerer gallegangen som forbinder bukspyttkjertelen til leveren. Dette fører til forhøyede nivåer av bilirubin i blodet.

 • I tillegg til problemer med lever, galleblæren og bukspyttkjertelen, kan gule øyne være forårsaket av:

  Autoimmune sykdommer:

  En autoimmun tilstand som angriper kroppens immunsystem kan forårsake hepatitt og gule øyne.

  Legemidler:

  Litt gule øyne kan være forårsaket av reseptbelagte medisiner, som p-piller, penicillin, klorpromazin (et beroligende middel) og anabole steroider. Å ta flere ganger den anbefalte mengden reseptfri paracetamol kan også føre til at øynene utvikler en gul fargetone.


  Blodsykdommer:

  Visse sykdommer i røde blodlegemer, som hemolytisk anemi (en arvelig blodsykdom) og sigdcelleanemi, kan føre til gule øyne.

  Malaria:

  Denne blodinfeksjonen overføres av en bestemt type mygg. Malaria fører til tap av røde blodlegemer, noe som kan føre til gule øyne.


  Sjeldne genetiske lidelser:

  Gilberts syndrom er ett eksempel på en tilstand der en person arver et mutert gen som påvirker leverens evne til å behandle bilirubin. Det er vanligvis ufarlig.

  Pinguecula:

  En pinguecula kan noen ganger forårsake gulfarging av det hvite i øynene. Dette er en gulaktig vekst på overflaten av en del av sclera, Forskjellen fra gulsott er at den delen av sklera som er dekket av pinguecula blir gul, ikke hele det hvite i øyet. En annen forskjell er at en pinguecula er forårsaket av for mye eksponering for solens ultrafiolette stråler.

Behandling av gule øyne

Behandlingen av gule øyne avhenger av årsaken. For å diagnostisere årsaken til de gule øynene dine, vil legen din ønske å få et bilde av din generelle helse.

  • feber
  • kløende hud
  • tretthet
  • mørk urin
  • fylde i magen
  • blek avføring
  • kvalme
  • tap av matlyst
  • plutselig vekttap
  • får en fullstendig blodtelling
  • måler mengden bilirubin i blodet
  • utfører ulike levertester
  • tar bilder, for eksempel MR, røntgen eller CT-skanning
  • Ved infeksjon som hepatitt C eller malaria:
   Legen vil gi deg en resept på antibiotika, soppdrepende eller antivirale medisiner.

  • Det kan hende du må endre kostholdet ditt:
   Leveren er det organet som behandler og metaboliserer de fleste fordøyde næringsstoffene. Å spise mye raffinert sukker, salt og mettet fett er vanskelig for leveren å fordøye. du må kanskje kutte ned på dette i kostholdet ditt.

  • Hvis alkohol- eller narkotikabruk forårsaker gulfarging av øynene: Du må slutte med inntaket av forbruket av disse stoffene.

  • Blokkert gallegang: Du kan trenge kirurgi hvis en faktor som blokkert gallegang er årsaken til de gule øynene dine.

  • Andre ting du kan gjøre for å unngå gule øyne inkluderer å holde deg godt hydrert og spise mer levervennlig mat, for eksempel:
   • frukt og grønnsaker
   • magert protein
   • fullkorn
   • belgfrukter
   • nøtter

Når bør du oppsøke legen din?

Gule øyne er ikke normalt og bør ikke ignoreres. Mens noen tilfeller kan behandles med medisiner eller livsstilsendringer, kan gulsott være et tegn på leversykdom eller et annet alvorlig medisinsk problem. Det er derfor det er viktig å oppsøke legen din, selv om øynene dine bare er litt gule.

Den gode nyheten er at når leveren begynner å leges ved behandling, vil gulsott og gule øyne forsvinne.

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne