Hvis øyet ditt ser rødt og irritert ut, kan det skyldes en tilstand som kalles episkleritt. Episkleritt kan være årsaken til rødhet i øynene, men er vanligvis ikke alvorlig eller skadelig. Det kan gå over av seg selv, men det finnes ulike behandlinger tilgjengelig, samt ulike alternativer for å lindre symptomene.

Hvis øyet ditt i tillegg er veldig smertefullt, og du ikke kan se ordentlig, kan du ha en sjelden tilstand som kalles skleritt. Dette kan påvirke synet ditt og noen ganger til og med forårsake permanent øyeskade hvis det ikke behandles. Besøk optikeren din så snart som mulig hvis øyet ditt føles smertefullt og ser rødt ut. Vi kan oppdage eller utelukke mer alvorlige tilstander og hjelpe deg med eventuelle symptomer.

Hva er episkleritt?

Episkleritt er en tilstand som påvirker episklera, vevet mellom slimhinnen i de indre øyelokkene (konjunktiva) og den hvite delen av øyet (skleraen).

Episkleritt forårsaker vanligvis ikke problemer med synet. Det kan påvirke ett eller begge øyne, og du kan oppleve tilbakevendende episoder.

Symptomer på episkleritt

Hvis du har episkleritt kan symptomene dine omfatte:

 • rødhet i øynene (dette er ofte det eneste symptomet)
 • lett sårhet eller en ubehagelig følelse i øynene
 • hevelse
 • lysfølsomhet

Det er to hovedtyper av episkleritt. Den vanligste kalles "enkel" episkleritt, som kan deles inn i ytterligere to undertyper. "Sektoriell" betyr at rødheten vises over en del av øyet ditt. "Diffus" er når du har rødhet over hele øyet.

Den andre typen kalles nodulær episkleritt. Dette er når en liten knupp vokser på øyet ditt - noe som kan være ubehagelig.

Årsaker til episkleritt

Eksperter er ikke sikre på den eksakte årsaken til episkleritt. Det kan dukke opp eller blusse opp hvis du ikke har fått nok søvn og hvile, har lest eller sett for lenge på skjerm. Det kan også oppstå om du tilbringer tid på et tørt og støvete sted.

I svært sjeldne tilfeller kan det være forårsaket av underliggende betennelse i kroppen din. Hvis du opplever alvorlige, tilbakevendende episoder, kan legen din ta blodprøver for å sjekke om dette kan være tilfelle.

Du er ekstra utsatt for å oppleve episkleritt hvis:

 • Du er kvinne. Kvinner rammes litt oftere enn menn.
 • Du er voksen. Du kan få det i alle aldre, men det rammer voksne oftere, spesielt i aldersgruppen 40-50 år.
 • Du har en infeksjon i kroppen.
 • Du har kreft. Noen kreftformer kan forårsake episkleritt.
 • Du har en underliggende inflammatorisk sykdom som:1
  • leddgikt
  • rosacea
  • lupus
  • Crohns sykdom

Episkleritt behandling

Episkleritt går ofte over av seg selv, så du trenger kanskje ikke behandling. Men hvis det vedvarer, er det forskjellige behandlingsalternativer tilgjengelig for å behandle det.

Øyebehandlinger for episkleritt kan inkludere øyedråper eller salver for å smøre øyet. En kort kur med steroiddråper kan være et alternativ hvis symptomene ikke forsvinner. Dette er mer vanlig for nodulær type.2

Hvis episkleritt ikke bedres etter en uke, eller hvis smertene blir verre og synet påvirkes, bør du oppsøke legen eller optikeren din i tilfelle du har skleritt.

Skleritt

Hvis du har rødhet i øynene sammen med dyp smerte i eller rundt øyet, kan du ha en sjeldnere, mer alvorlig tilstand som kalles skleritt. Du kan også ha et rennende øye, uklart syn og oppleve lysfølsomhet. Smertene kan bli verre når du beveger øyet, og øyet kan føles smertefullt å ta på. Det hvite i øyet kan også ha et blåaktig skjær.

Skleritt påvirker sklera, det dypere hvite laget av øyet ditt og kan noen ganger spre seg til enda dypere lag. Det har en tendens til å utvikle seg langsommere enn episkleritt som påvirker ett eller begge øyne.

Skleritt kan skade deler av øyet som kan påvirke synet permanent. Hvis du tror du kan ha skleritt, bør du kontakte legen din snarest. Rask diagnose og behandling er avgjørende for å forhindre langsiktig skade på synet.

Det er to hovedtyper av skleritt:3

Anterior skleritt: Dette er når fronten av skleraen din er betent.
Bakre skleritt: Dette er når baksiden av sklera er betent. Det kan være smertefullt å bevege øyet selv om øyet kanskje ikke er synlig rødt. Det er sjeldent, men kan føre til alvorlige øyeproblemer.

Sklerittbehandling avhenger i stor grad av hvilken type skleritt du har, årsaken til tilstanden og hvordan du reagerer på behandlingen.

Det første alternativet er medisiner for å redusere betennelsen i øyet, hovedårsaken til øyesmertene. Dette gjøres vanligvis gjennom ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAID). Dette har en tendens til å være effektivt for folk flest.4

For andre, spesielt de som lider av underliggende inflammatoriske sykdommer, kan sterkere behandlinger som steroidtabletter være nødvendig.

I svært sjeldne tilfeller hvor skleraen blir tynnere, kan kirurgi være nødvendig.5

Konjunktivitt

Hvis du har rødhet i kombinasjon med hvit væske fra øynene, kan det være en annen tilstand som konjunktivitt, siden episkleritt ikke forårsaker væske i øynene.

Konjunktivitt er også en vanlig tilstand og kan være smittsom. Du må være nøye med hygiene, for eksempel ved å vaske hendene ofte og unngå å dele håndklær. Milde episoder kan forsvinne av seg selv.

Du kan ha behov for øyedråper med antibiotika eller salve hvis du opplever smerte, følsomhet for lys, tåkesyn eller symptomene dine ikke blir bedre, eller verre.6 Kontakt optikeren eller legen din hvis du tror du kan ha konjunktivitt.

1. https://www.hopkinsmedicine.org/wilmer/conditions/episcleritis.html
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5804772/
3. https://www.webmd.com/eye-health/what-is-episcleritis
4. https://www.imperial.nhs.uk/-/media/website/patient-information-leaflets/ophthalmology/scleritis-final.pdf?rev=61c92c3c6921419d867cda1b35c493fb&sc_lang=en
5. https://www.healthline.com/health/scleritis#treatment
6. https://www.cdc.gov/conjunctivitis/about/treatment.html#:~:text=Your%20doctor%20may%20prescribe%20an,With%20discharge%20(pus)

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne