Charles Bonnets syndrom (CBS) er en tilstand som rammer noen mennesker når de mister deler av, eller hele, synet. Når hjernen tilpasser seg synstapet, kan de oppleve visuelle hallusinasjoner. Det betyr at de ser ting som faktisk ikke er der. Her forklarer vi deg om denne spesielle tilstanden.

Det er mest vanlig å se Charles Bonnets syndrom hos eldre, siden de oftest lider av synstap. Vi forklarer hvordan tilstanden oppleves, hva årsaken kan være og hvordan de som opplever dette kan behandles.

Charles Bonnets syndrom antas å være mye mer vanlig enn eksperter tidligere har innsett. Dette er fordi folk ofte er for flaue til å snakke med legen om symptomene sine, da de er bekymret for at de kan være forbundet med psykiske lidelser.1

Hva forårsaker Charles Bonnets syndrom?

Det er ikke kjent nøyaktig hva som forårsaker Charles Bonnet syndrom, men det er ikke forårsaket av psykiske problemer eller demens. Eksperter tror at det er forårsaket av at hjernen din kompenserer for mangel på informasjon.

Med sunt syn konverterer hjernen visuelle meldinger fra øynene dine. Ettersom synet ditt begynner å bli dårligere, får ikke hjernen din så mye informasjon som den gjorde før. Den prøver å gjøre opp for endringene og fyller ut disse hullene med former, mønstre og andre bilder.

Symptomer på Charles Bonnets syndrom

Det er flere symptomer på Charles Bonnets syndrom. Disse inkluderer:

 • betydelig synstap
 • visuelle hallusinasjoner
 • ingen kontroll over hallusinasjonene
 • bevissthet om at hallusinasjonene ikke er ekte

Det er viktig å huske at Charles Bonnets syndrom forårsaker visuelle og ikke auditive hallusinasjoner, så du bør sjekke med optikeren din eller legen din hvis du i tillegg opplever fantomhørsel eller sensoriske problemer.

Erfaringene varierer fra person til person, men vanlige visuelle hallusinasjoner er vanligvis en av to typer:

 • Enkelt: repeterende mønstre av linjer, prikker eller andre geometriske former.
 • Kompleks: landskap, mennesker, dyr, insekter, eller til og med fantastiske imaginære skapninger som drager. Disse er mer sannsynlig hos personer med alvorlig synstap.
  Hallusinasjonene kan vare i alt fra noen sekunder til flere timer. Bildene du ser kan være i naturlig størrelse eller små, og alt fra flerfarget til enkelt svart-hvitt.

Bildene du ser kan være stille, men de kan også bevege seg rundt og til og med legge seg over hverandre. Du kan oppleve at du ser de samme eller lignende hallusinasjonene hver gang, eller det kan være noe helt nytt fra gang til gang.

Charles Bonnets syndrom kan være plagsomt, spesielt når hallusinasjonene først starter. Folk kan bekymre seg for at de har demens eller en alvorlig psykisk lidelse. Det kan også være skremmende hvis du tror du ser uforklarlige bilder, selv om du da innser at det ikke er ekte. Å se mønstre og former kan også forvrenge den virkelige verden, noe som gjør det vanskelig å bevege seg rundt eller fullføre dagligdagse oppgaver.

Charles Bonnet syndrom - diagnose

Det er ikke en eksakt test for å diagnostisere Charles Bonnets syndrom. For å diagnostisere det, vil optikeren eller legen din:

 • Diskuter din sykehistorie
 • Snakke med deg om symptomene dine
 • Utelukke andre årsaker til visuelle hallusinasjoner

Hvis du ikke lider av andre tilstander, men opplever visuelle hallusinasjoner sammen med synstap, er det sannsynlig at du har Charles Bonnets syndrom.

Slik behandles Charles Bonnet syndrom

Det finnes ingen kur eller behandling for Charles Bonnets syndrom, men i de fleste tilfeller bremser eller forsvinner hallusinasjonene etter 12 til 18 måneder. Men husk at de kan fortsette å forekomme av og til i 5 år eller mer. Det er også sannsynlig at de vil dukke opp igjen hvis synet ditt begynner å bli dårligere igjen.2

For å hjelpe deg med å håndtere livet med Charles Bonnets syndrom, er en av de viktigste tingene du kan gjøre å prøve å bli kjent med egenskapene til tilstanden. Å forstå årsaken til hallusinasjonene, og at de er normale, kan være en verdifull måte for deg å få det til å føles mindre urovekkende. Å snakke med legen din, optiker, venner og familie eller finne en støttegruppe, kan også hjelpe.

Hvis du synes hallusinasjonene er vanskelige å takle, kan det også være effektivt å snakke med psykisk helsepersonell for å hjelpe deg med å håndtere tilstanden. Legen din vil kunne henvise deg til de riktige tjenestene.

Du kan også hjelpe til med å håndtere symptomene dine med noen enkle daglige strategier:3

 • Beveg øynene: Prøv å flytte blikket mens du holder hodet i ro. Se opp og ned og fra venstre til høyre. Vent noen sekunder og prøv igjen. Gjenta noen ganger.
 • Fokuser på bildet: Stirr på bildet og blunk flere ganger. Du kan til og med forsøke å strekke ut hånden mot det du ser.
 • Bytt lys: Hvis det er lyst, prøv å dempe lyset eller gå til et mørkere sted. Hvis det er svakt lys, kan du prøve å skru lysstyrken opp eller flytte til et lysere sted.
 • Endre volumet: Hvis hallusinasjonene skjer når det er veldig stille, prøv å slå på TV-en eller radioen og se om det gjør en forskjell.
 • Hvil og slapp av: Stress og mangel på søvn kan gjøre hallusinasjoner verre, så det er viktig å sørge for at du sover nok og finner måter å slappe av og håndtere stress på.

1. https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/hallucination-age-related-macular-degeneration-amd
2. https://www.nhs.uk/conditions/charles-bonnet-syndrome/
3. https://www.nhs.uk/conditions/charles-bonnet-syndrome/

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne