Et makulært hull er et hull i netthinnen din. Netthinnen din er som en skjerm på baksiden av øyet, som inneholder celler som registrerer lyset som kommer inn i øyet. Makula er den sentrale delen av netthinnen, som gir deg detaljert syn, og hjelper deg å lese.

Symptomer på makulært hull

Hvis du har et makulært hull, vil du sannsynligvis først legge merke til at synet ditt blir uskarpt eller rette linjer ser bølgete ut.1 Du kan oppleve at du har problemer med å lese liten skrift. Senere kan du oppleve en svart flekk i midten av synet ditt.1 Det er ikke smertefullt, men hvis hullet ikke behandles, kan den svarte flekken bli større over tid. Du bør snakke med optikeren din umiddelbart hvis du merker disse symptomene.

Årsaker til hull på makula

Ingen er sikre på nøyaktig hva som forårsaker de fleste makulære hull. De er mer vanlige hos kvinner enn menn. Også personer mellom 60 og 80 år, og personer som er litt langsynte eller svært nærsynte, har større sannsynlighet for å få et makulært hull.1

Noen ganger kan et makulært hull være forårsaket av vitreomakulær trekkraft (geléen inne i øyet trekker seg bort fra netthinnen, men etterlater en del av geléen), eller av en øyeskade. Det kan også være forårsaket av makulaødem (opphopning av væske i makulaen i midten av netthinnen), eller av netthinneløsning (når netthinnen trekker seg bort fra blodårene som forsyner den).1 De fleste makulahull har imidlertid ingen åpenbare årsaker.

Behandling av hull på makula

Hovedbehandlingen for et makulært hull er kirurgi. Dette kan gjøres under lokal eller full bedøvelse. Kirurgen vil fjerne noe av det gelélignende glasslegemet fra øyet ditt og erstatte det med en gassboble. Deretter tar det noen uker før du blir frisk og gassboblen får hullet til å lukke seg. I løpet av restitusjonsperioden vil synet ditt sannsynligvis bli dårligere, på samme måte som å prøve å se under vann.1

Etter restitusjonsperioden finner imidlertid 80-90 % av pasientene en viss bedring i synet sammenlignet med før operasjonen. Mengden forbedring avhenger av størrelsen og alderen på hullet i makula. Selv om operasjonen faktisk ikke forbedrer synet ditt, er det svært sannsynlig at det forhindrer at det blir verre.2

Finn din nærmeste Interoptik

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker