Regelmessige synsundersøkelser er en viktig del av å holde øynene sunne. Undersøkelsen innebærer at vi tester synet ditt og undersøker øynene og øyehelsen din. Hvis synet ditt må korrigeres, kan vi anbefale nye briller, kontaktlinser eller en oppdatering av din nåværende brilleseddel.

Et av de vanligste spørsmålene vi får er "hvordan leser jeg brilleseddelen min?". Brilleseddelen din består av en kombinasjon av forskjellige bokstaver og tall som forklarer typen og styrken til brilleglassene som er riktige for deg. Husk at om du bruker både briller og kontaktlinser, kan det hende du trenger to separate sedler.

Enten du er ny bruker av briller eller kontaktlinser, eller en mer erfaren bruker, kan det være forvirrende å forstå hvordan du leser en optisk resept. Her er guiden vår for å hjelpe deg til å bli en ekspert på hvordan du leser øyetestresultater.

Enten du er ny bruker av briller eller kontaktlinser, eller en mer erfaren bruker, kan det være forvirrende å forstå hvordan du leser en optisk resept. Her er guiden vår for å hjelpe deg til å bli en ekspert på hvordan du leser øyetestresultater.

Slik leser du brilleseddelen din

Brilleseddelen din vil forklare om du er:

 • nærsynt
 • langsynt
 • har astigmatisme (skjeve hornhinner)

På brilleseddelen vil du se en type medisinsk stenografi som bruker en kombinasjon av forkortelser og tall. Du må vite hva disse betyr hvis du vil vite hvordan du skal forstå øyeresepten din.

OD, OS og OU eller ODS

De første forkortelsene forklarer hvilket øye resepten er til. De er forkortelser for latinske termer for øynene dine:

 • OD:står for oculus dexter, eller ditt høyre øye.
 • OS står for oculus sinister, eller ditt venstre øye
 • OU eller ODS står for oculus uterque/oculus dexter et sinister, eller begge øyne.

 SPH

SPH eller sfære er tyrken du trenger for å se klart. Den måler hvor langsynt eller nærsynt du er. Det etterfølges av et tall som er enheten som brukes til å måle korreksjonen (dioptri). Jo lenger tallet er fra 0, desto sterkere korreksjon trenger du.

Hvis SPH-nummeret har et minustegn (–), betyr det at du er nærsynt. Nærsynthet betyr at du tydelig kan se gjenstander som er i nærheten. Objekter som er lenger unna vil være vanskelige å se og uskarpe. Jo mer nærsynt du er, jo mer minus blir tallet.

Hvis SPH-nummeret har et plusstegn (+), betyr det at du er langsynt. Med langsynthet vil du ha lettere for å se objekter som er lenger unna enn objekter som er tett på. Jo mer langsynt du er, desto mer pluss blir tallet.

Sylinder (C eller CYL) og akse

Astigmatisme, skjeve hornhinner, er en veldig vanlig tilstand der øyeeplet ditt ikke er helt rundt. Når et øyeeple er helt rundt, bryter lyset som kommer inn i øyet jevnt og danner et klart bilde på baksiden av øyet. For personer med astigmatisme er hornhinnen uregelmessig, så krumningen er ikke sfærisk, men torisk (som siden av en smultring). Lysstråler som kommer fra objekter i synsfeltet vil ikke treffe på et enkelt punkt, noe som betyr at synet vil bli forvrengt og mer ute av fokus i noen retninger enn andre.

Hvis du har astigmatisme, vil brilleseddelen din beskrive hvor sterk den er og hvor den uregelmessige kurven er på øyet. Dette er beskrevet i tre deler:

 • Sphere (SPH): som forklart ovenfor, er dette om du er langsynt eller nærsynt og med hvor mye.
 • Sylinder (CYL): Dette forklarer mengden linsestyrke som trengs for å korrigere astigmatismen. Det kan være negativt eller positivt. Jo høyere tall, desto sterkere astigmatisme. Hvis du ikke har astigmatisme, eller effekten er for liten til å trenge korreksjon, vil du ikke ha et CYL-nummer.
 • Akse: Dette forklarer hvor den uregelmessige kurven som påvirker synet ditt er. Det er et positivt tall mellom 0 og 180 grader som fungerer som et kart over øyet ditt.

CYL og Axis jobber sammen for å korrigere astigmatismen din. Hvis du ikke har astigmatisme i ett eller begge øynene, vil du kun ha SPH-målingen på brilleseddelen. Hvis du har astigmatisme vil du ha SPH, CYL og AXIS mål. 

ADD, prisme og pupillavstand (PD)

"Legg til" er den ekstra linsekraften som trengs for å gjøre det lettere for deg å lese. Du vil se dette på brilleseddelen for lesebriller eller for den nederste delen av bifokale- og progressive glass. Disse bidrar til å korrigere naturlig aldersrelatert langsynthet (presbyopi). Det er vanligvis likt for begge øyne og mellom +0,75 og +3,00 D. 

Prisme er mengden prismatisk kraft som trengs hvis du har problemer med øyejustering/skjult skjeling. Dette måles i prismedioptri (p.d. eller en trekant). Den forklarer også hvor prismet skal plasseres på glassene ved å bruke BU = base up; BD = base ned; BI = base inn (mot nesen); BO = base out (mot øret). Ikke alle resepter vil kreve prismekorreksjon.

Pupilleavstand (PD) er en viktig del av brillleseddelen din, da den forklarer hvor det optiske senteret til linsene dine skal være for å gi deg best mulig syn. Den måler avstanden mellom de to pupillene dine (de svarte sirklene i øynene dine). En PD er viktig for å slipe glassene inn i brilleinnfatningen.

Brilleseddelen din kan også inneholde dette:

Brilleddelen din kan også beskrive andre funksjoner ved brillene eller kontaktlinsene dine, for eksempel fotokromatiske linser (blir lysere eller mørkere avhengig av lyset), ripebeskyttende belegg eller blått lys eller anti-reflekterende belegg for skjermarbeid.

Linseseddel – slik leser du den

Linseseddelen din er ikke helt lik brilleseddelen din. Dette har å gjøre med avstanden mellom linsene fra øynene dine. Briller er designet for å sitte på nesen, noen få millimeter fra øynene. Kontaktlinser er designet for å passe nøyaktig på overflaten av øyet ditt.

En linseseddel består av:

 • Det vil alltid ha et sfærisk nummer, og vil noen ganger ha en korreksjon for astigmatisme,
 • Basiskurve: Denne beskriver krumningen til kontaktlinsen. Det er vanligvis mellom 8 og 10.
 • Diameter: Størrelsen på kontaktlinsen.

Den vil også beskrive produsenten, merket og utløpet av linsespesifikasjonen.

Hvis du har flere spørsmål om hvordan du leser en brille- eller linseseddel, hjelper vi deg gjerne i din nærmeste Interoptik-butikk

 

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Bestill en synsundersøkelse i dag

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Fagsjef Optiker MSc. Olaug Skrøppa

Klinisk informasjon og innhold på våre nettsider er godkjent av vår fagsjef og Optiker MSc., Olaug Skrøppa. Hun leder fagrådet i Interoptik og er en viktig bidragsyter i konseptrådet vårt. Slik sikrer hun at vi alltid har det beste kliniske tilbudet på markedet med håndplukkede mennesker og den nyeste teknologien.

Fagsjef og Optiker MSc. Olaug Skrøppa

Alt om øyesykdommer

Visste du at synsundersøkelsen kan oppdage øyesykdommer på et tidlig stadium – noe som i de fleste tilfeller bedrer utfallet av sykdommen betydelig?

Øyesykdommer

Alt om øyetilstander

Øynene våre er fintfølende og sensitive. Du kan oppleve forskjellige øyetilstander som røde eller rennende øyne. Det finnes en rekke ulike øyetilstander - vi forklarer deg hvilke.

optiker - tørre øyne

Alt om synsfeil

Man kan ha varierende grad av synsfeil. Noen merker den nesten ikke i det hele tatt, mens andre er helt avhengig av hjelpemidler for å klare seg i hverdagen.

undersøkelse av optiker