Når vi blir eldre mister vi fleksibilitet i linsen inne i øyet, og det betyr at vi trenger nye løsninger for å se godt på nært hold. Mange slutter med kontaktlinser når man har behov for progressiv synshjelp. Det er absolutt ikke nødvendig!

Med tiden stivner øyelinsen, og den blir stadig tykkere. Når dette skjer er det vanskeligere å endre fokuset vårt fra avstand til nær.

Vanlig endring i synet

Dette er ikke farlig, men et resultat av tidens tann, forklarer optiker Kristin Seland Agustsdottir hos Interoptik Nordfonn på Sørumsand. Linsen inne i øyet mister gradvis sin fleksibilitet, som gjør at det blir vanskeligere å se bra på nært hold. Dette kalles presbyopi. Som oftest blir dette merkbart i løpet av 40- eller 50-årene, ved at vi forlenger leseavstanden. Vi holder bok, mobil og avis på større avstand for å kunne se tydelig.

Etterhvert blir armene for korte til å oppnå avstanden vi ønsker. Resultatet er at man sliter med å lese en meny på restaurant, busstider eller tekstmeldinger. – De fleste trenger en løsning for å lese når de har nådd en viss alder, forklarer Agustsdottir.

Kontaktlinser med det lille ekstra

Presbyopi kan korrigeres på flere måter: Med lesebriller, progressive briller, data- og livsstilsglass. Et annet alternativ er multifokale kontaktlinser, også kalt progressive kontaktlinser. Slike kontaktlinser er bygd opp med soner med ulik styrke, er komfortable og enkle å bruke. De passer både langsynte og nærsynte, samt til de som kun har behov for lesebriller. Agustsdottir har jobbet med 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL fra linsene kom på markedet. – Helt fra start har det vært enkelt å tilpasse dem til linsebrukeren. I tillegg har linsen UV-beskyttelse*, sier hun. Dette gir en tilleggsbeskyttelse for aldersbetingede øyesykdommer som eksempelvis grå stær, som utvikles raskere ved UV-eksponering.

  • Kontaktlinsen er også god for deg med tørre øyne. Linsen smører nemlig øyet, og har en egenskap med innebygd fuktgiver som bidrar til god komfort gjennom hele dagen. Det er viktig å oppgradere linsematerialet etterhvert som vi blir eldre da behovene våre endrer seg. Der kommer 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL inn i bildet. Agustsdottir oppfordrer trofaste brillebrukere til å gi det et forsøk. – Det er ikke vanskelig å begynne med kontaktlinser, selv om du har passert 40. Jeg har hatt tilpasning på 80-åringer, sier hun og smiler.

  • For nybegynnere vil det innebære en tilvenningsperiode, men Agustsdottir forteller at det som regel går fort. – Du kan bruke multifokale kontaktlinser hele dagen hvis du vil, mens noen ønsker å primært bruke linsene til sport og fritid. Endagslinsen er svært godt egnet til fleksibelt bruk. Jeg forhører meg om pasientenes behov og hva slags løsning de ønsker. Ved hjelp av 1-DAY ACUVUE® MOIST MULTIFOCAL ser pasientene skarpt på flere avstander, uten å måtte ha briller eller veksle mellom ulike type briller. Agustsdottir har jobbet som optiker i 14 år og roser linsenes passform og funksjon. – Den største fordelen er å slippe briller. Jeg har også mange som har brukt linser i flere år, og som tror de må slutte med linser når de får problemer med å lese. Det stemmer altså ikke, sier hun. Hun oppfordrer derfor til at man kommer til henne, eller en av hennes kolleger i Interoptik, for hjelp til å finne en måte å se godt på, uansett alder.

 

* Alle ACUVUE® kontaktlinser har UV-blokkering av klasse 1 eller klasse 2 som bidrar til å beskytte mot at skadelige UV-stråler kommer inn i hornhinnen og inn i øyet. UV-absorberende kontaktlinser er IKKE en erstatning for beskyttende UV-absorberende øyebeskyttelse, for eksempel UV-absorberende beskyttelsesbriller eller solbriller, fordi de ikke dekker hele øyet og det omkringliggende området. Du bør fortsette å bruke UV-absorberende øyebeskyttelse som anbefalt av din optiker.

Jonas setter inn linsen

Tid for undersøkelse?

Bestill synsundersøkelse, nytilpasning eller kontaktlinsekontroll

Bestill en time

Finn din nærmeste Interoptik-butikk