Et svangerskap påvirker nesten alle organene i kroppen din, også øynene. Det er normalt at synet forandrer seg litt og varierer i tiden svangerskapet varer. Innen 30 – 60 dager etter fødselen vil synet stabilisere seg. Det er først da du eventuelt bør tenke på en justering av styrken på kontaktlinser og briller.

Foruten om endringer i synet kan det oppstå andre tilstander i øyet som kan oppleves som ubehagelige. Problemene som er omtalt nedenfor rammer langt ifra alle gravide, men det er nyttig å kjenne til dem hvis du får ubehag eller vanskligheter med øynene dine under graviditeten.

Hornhinnen –  Kurven/formen på hornhinnen kan forandre seg i forhold til kontaktlinsene. Øynene kan bli irritert utover dagen.

Sensitiviteten – 86% av alle gravide vil få redusert sensitivitet på hornhinnen i de siste 3 månedene av svangerskapet. Da oppdager du ikke like lett irritasjoner som for eksempel rusk mellom øyet og kontaktlinsen, og det kan oppstå komplikasjoner som f.eks. betennelse. Vær ekstra påpasselig med linsehygienen om du velger å bruke kontaktlinser i denne perioden.

Tykkelsen på hornhinnen kan øke i forbindelse med at mengden vann i kroppen ofte øker under graviditet. Du kan oppleve tåkesyn/dårlig syn i perioder og føle ubehag ved flere timers kontaktlinsebruk.

Rødhet og ødem (hevelse) - Du kan merke rødhet og ”blanke” hinner utover dagen.

Hovenhet på øyelokket - Økende mengde kvinnelige hormoner kan gi opphovnede øyelokk. Dette kan føre til redusert kontaktlinse komfort.

Redusert tåreproduksjon - Det økende hormonnivået i kroppen kan føre til redusert tåreproduksjon i de siste 3 månedene av svangerskapet. Øynene kan føles tørre og kontaktlinsebruk kan føre til røde øyne og ubehag. Drypp øynene med en fuktevæske for kontaktlinser. Eventuelt ta av kontaktlinsene og bruk briller.

Nattesyn og langsynthet - Noen nærsynte kvinner kan merke at de ser dårligere på avstand om natten eller i dårlig belyste rom. Disse kvinnene får sterkere grad av nærsynthet for en periode. Langsynte kvinner over 35 år kan få problemer med små bokstaver eller hvis de leser lenge. Disse kvinnene får sterkere grad av langsynthet for en periode. 

Føler du ubehag når du bruker kontaktlinser anbefaler vi at du prioriterer å bruke briller - spesielt i de tre siste månedene av graviditeten.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Optiker med otpomapbilde

Utvidet synsundersøkelse med optomap

veil. pris 1190,-

Bestill time