Nye undersøkelser viser at fire av fem ikke er klar over at røyking er skadelig for synet. De aller fleste kjenner til at røyking er ekstremt skadelig for hjerte, lunger og blodsirkulasjon, men at røyking også kan føre til permanent skade på synet er dessverre ukjent for mange.

Røyking kan gjøre deg blind

Røyking påvirker synet på mange måter, og i ytterste konsekvens kan du bli blind. Som røyker har du fire ganger større risiko for aldersrelatert makuladegenerasjon (forkalkning i øyebunnen). Dette er en tilstand som svekker skarpsynet. Makuladegenerasjon gir ofte først vansker med å lese, gjenkjenne ansikter og se fine detaljer. Etter mange år vil ting midt i synsfeltet se sløret eller forvrengt ut. Til slutt kan området i midten av synsfeltet bli mørkt, slik at du ikke kan være i stand til å se ting som er rett foran deg. Man må på et tidspunkt levere inn førerkortet da man fort blir en farlig og utrygg sjåfør.
Risikoen for diabetes type 2 øker også hvilket kan føre til synstap. I tillegg dobler du risikoen for tørre øyne, øyebetennelser og tidlig utvikling av grå stær. Er du gravid røyker kan dette føre til ulike synsskader hos barnet ditt.

Ta vare på synet ditt – stump røyken

Øyet og sansecellene krever mye næring og energi fra blodet. Røyking påvirker blodomløpet i stor grad, og reduseres blodgjennomstrømmingen kan resultatet bli varig synstap. Velger du å slutte å røyke vil dette ha store positive effekter for synet og livet ditt. Røykeslutt er den viktigste endringen du kan gjøre selv for å ta vare på syn og helse!
I oktober står Helsedirektoratet bak kampanjen «Stopptober» hvor alle røykere oppfordres til å stumpe røyken.

Les mer om kampanjen her: Stopptober
Les mer om skader ved røyking her: Dette gjør røyking med helsen din

Visste du at som røyker har du større risiko for følgende øyesykdommer?

  • Grå stær (katarakt)
  • Aldersrelatert makuladegenerasjon (AMD)
  • Betennelse i vev i øyet (f.eks. uveitt)
  • Tørre øyne
  • Hornhinnetilstander og forsinket sårheling
  • Thyroid-øyesykdommer som kan gi hevelse rundt øynene, dobbeltsyn og utstående øyne (Graves sykdom)
  • Sykdom i øyets netthinne som følge av diabetes - fører til helt eller delvis synstap.
  • Synsskader på foster og høyere risiko for tidlig fødsel, som kan gi barnet diverse synsproblemer.

(Kilde: Norges Optikerforbund)

Finn din Interoptik-butikk