Barn kan falle utenfor både sosialt og i skoleundervisning med synsfeil. Ta også de yngste med til synsundersøkelse for å oppdage eventuell langsynthet eller nærsynthet.

Som foreldre bør dere følge med på barnas syn. Hvis dere trodde at synsfeil fanges opp av lærere og helsesøster, finnes det ingen systematisk, obligatorisk kontroll av øyne i norsk skole. Etter fireårskontrollen ligger hovedansvaret hos foreldrene.

Hjemmetest av synet

For å sjekke barnas syn, prøv å dekke til barnets øyne hver for seg for å se om barnet merker at det ser ulikt på de to øynene. Dere kan også spørre barnet om det ser tåkete eller uklart av og til. Ta likevel barnet med til en synsundersøkelse hos en optiker, for å sjekke om barnet er langsynt eller nærsynt. Da er dere på den sikre siden.

Ti prosent av norske barn trenger synshjelp

En undersøkelse utført av Høgskolen i Sørøst-Norge viser av rundt ti prosent av barn mellom syv og femten år har behov for briller, kontaktlinser eller synstrening. Synsfeilene må oppdages og behandles, ellers kan det medføre alvorlige konsekvenser.

Langsynte og nærsynte barn kan velge å unngå fritidsaktiviteter og kan få problemer på skolen. I enkelte tilfeller kan barn gå gjennom mange skoleår uten å ha fått med seg grunnleggende kunnskap om lesing og skriving.

 

  • Uvanlig kort lese- eller skriveavstand, nesa ned i boka. Holder gjenstander svært nært. Sitter nær TV-en.
  • Problemer med å gjenkjenne ansikter og skilt på avstand.
  • Dulter bort i ting (dørkarmer, bord etc.).
  • Problemer med avstandsbedømmelse, f.eks. å ta imot en ball eller helle i et glass saft.
  • Myser når de skal se på ting på avstand, f.eks. TV eller kino.
  • Kan virke klumsete.

Finn din nærmeste Interoptik butikk