Visste du at NAV tilbyr to ulike støtteordninger for briller til barn? Den ene ordningen heter "Støtte til briller for behandling eller forebygging av amblyopi" og den andre heter "Brillestøtteordningen for barn og unge".

Her forklarer vi deg hva de ulike ordningene betyr og hvordan du kan få den brillestøtten du har krav på til barnet ditt.

Ordning 1: Dette betyr "Støtte til briller for behandling eller forebygging av amblyopi"

Amblyopi er synsnedsettelse på ett eller begge øynene, uten påviselig sykdom i selve øyet. Briller kan være viktig for å behandle eller forebygge amblyopi hos barn som har utviklet eller har økt risiko for å utvikle tilstanden. Briller til behandling eller forebygging av amblyopi kan være aktuelt for barn under 10 år med påvist amblyopi eller risiko for utvikling av amblyopi. Her ser du informasjon om hvem som kan få støtte fra denne ordningen:

Støtte til briller for behandling eller forebygging av amblyopi

Hos Interoptik tilbyr vi barnebriller for behandling eller forebygging av amblyopi med støtte fra NAV 

Komplett pris Barn er vårt rimeligste tilbud på komplett brille til barn og unge. Tilbudet består av to ulike pakkeløsninger avhengig av hvilken styrke barnet ditt trenger. Prisen på disse to pakkene er i henhold til de faste satsene gitt av NAV:

Pakke 1, kr 1275: En komplett enstyrkebrille for styrker opp til 3,75

Pakke 2, kr 2555: En komplett enstyrkebrille for styrker fra 4,00 D til 6,00 D

Komplett pris barn er en ferdig rabattert pakke, og kan ikke benyttes sammen med andre tilbud eller rabatter. For å få reservebrille med på kjøpet må du kjøpe briller fra vårt øvrige sortiment.

 • Hva dekker NAV av behandlingsbriller for amblyopi?

  NAV har faste satser på briller til behandling eller forebygging av amblyopi til barn og unge under 10 år. I tillegg er det i særskilte tilfeller mulig å få dekket utgifter utover de faste satsene. Hos Interoptik har vi skreddersydd faste pakker for at det skal være enkelt for deg å kjøpe briller til barnet ditt.

  NAV dekker følgende:

  • Innfatning
  • Brilleglass med antirefleks og herding
  • Brilletilpasning
 • Satsen for innfatningen er per i dag kr 520.Du kan søke om individuelt beløp for glass etter gitte kriterier fra NAV:

  • Behov for behandlingsbrille med høye styrker over 6,25 D
  • Glass med høy cylinderstyrke (skjev hornhinne) fra -4 D
  • Flerstyrkebriller (progressive og bifokale). Har barnet behov for lesefelt i behandlingsbrillen når det foreligger addisjon på pluss 0,75 D eller høyere kan det søkes om støtte fra NAV.
 • Slik kan barnet mitt få denne støtten fra NAV

  Både optiker og øyelege utfører synsundersøkelse og de har begge signeringsrett på søknadspapirer til NAV. Forskjellen er at du ofte må stå i kø for å få time hos øyelege. Hos Interoptik vil du raskt få time og til et tidspunkt som passer deg. Synsundersøkelsen betaler du selv som foresatt. Følgende kriterier gjelder:

  1. Det første du må gjøre er å bestille time til synsundersøkelse for barnet ditt. Etter endt undersøkelse vil optikeren signere søknadspapirer dersom det ble gjort funn som tilsier at barnet ditt har rett på støtte fra NAV. Søk om støtte fra NAV her - husk å legge ved signert dokument fra optiker: Søknad NAV Nå kan du og barnet ditt prøve briller i Interoptik-butikken. Her vil dere får god veiledning og hjelp slik at dere finner en brille med god passform som barnet vil trives med.

  2. Når søknaden fra NAV er innvilget vil pengene utbetales til den kontoen du mottar foreldrestønad, og du kan ta turen innom Interoptik for å bestille og betale brillen.

Ordning 2: Dette betyr "Brillestøtteordningen for barn og unge"

Nå får nesten alle barn og unge under 18 år deler av brillen dekket av det offentlige. Fra 1. august 2022 ble det innført en offentlig støtte til barne- og ungdomsbriller som er bestilt av optiker. For de fleste vil støtteordningen dekke en del av den totale kostnaden til briller.

Har du barn under 18 år som trenger briller? Da kan barnet få støtte til briller av NAV. Støtten gis etter faste satser basert på brillenes styrke. NAV har en ordning der barn kan få støttebeløpet trukket fra regningen hos optikeren sin. Det betyr at beløpet som dekkes av NAV faktureres direkte fra optiker til NAV slik at du som forelder ikke må betale. Dersom brillens kostnad overstiger faste satser, skal du som forelder betale mellomlegget hos optiker når du kjøper briller til barnet ditt.

Hvem kan få denne støtten, hvor mye kan du få støtte til og hvilke satser gjelder? Brillestøtteordningen til barn og unge

Når barnet har tatt synsundersøkelse hos Interoptik, søker optikeren direkte til NAV og får svar umiddelbart.

 • Slik fungerer brillekjøp med brillestøtteordningen for barn og unge

  Optikeren som tar synsundersøkelsen søker om støtte for kunden og svaret kommer umiddelbart. Delen som NAV dekker blir direkte gjort opp mellom optiker og NAV. Kunden trenger ikke å gjøre noe for å få dette.

  NAV kan dekke utgifter til brilleinnfatning, glass, sliping av glass og tilpasning. Støtten gis etter faste satser basert på brillestyrken barnet trenger. Det er fem ulike satser, med ulike kronebeløp i støtte.

 • Følgende dekkes ikke av NAV

  NAV dekker ikke synsundersøkelse og reparasjon. Blir brillen billigere enn satsene, dekkes kun de reelle kostnadene.

  I tilfeller der kostnadene til briller er høyere enn satsene, betaler foresatte mellomlegget hos optiker. Synsundersøkelsen må foresatte fortsatt bekoste selv, og det er denne som danner grunnlaget for om å vite om barn har behov for synshjelpemidler eller ikke.

 • Den nye ordningen setter følgende kriterier for støtte

  • Brillestyrken på minst ett glass må være ≥ +/-1,00 og/eller en skjev hornhinne på minst ett glass ≥ 1,00.
  • Brillene må være bestilt før barnet fyller 18 år.
  • Barnet må være folkeregistrert i Norge.
  • Barnet kan ikke ha fått tilsvarende støtte siste 12 måneder.

  De som får kostnaden for behandlingsbrille dekket vil også kunne søke gjennom denne ordningen, men da ikke på det paret de allerede får dekket gjennom behandlingsbrilleordningen. Disse barna kan gjennom den nye ordningen få støtte til eksempelvis en solbrille eller et brillepar nummer to.

Brillekalkulator fra NAV

Her kan du enkelt sjekke om barnet ditt kan få støtte gjennom "Brillestøtteordningen for barn og unge"

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Gutt med optikerkostyme

Spesialtilpasset synsundersøkelse for barn

veil. pris 990,-

Bestill time her
Et barn med briller på skateboard

Få reservebrille til barn med på kjøpet!

Verdi inntil 2700,-

Se våre fineste briller til barn

Briller til barn skal være behagelige å bruke og sitte godt på. La barnet være med å velge sin innfatning selv og la de velge brillen de liker - da bruker de den!

Unge jenter med briller på vei til skolen