Øyevettregler før skolestart

10. JUNI 2020

Skolejenter med briller

Som foreldre kan det være mye som skal fikses og ordnes før barnet ditt skal begynne et nytt år på skolen. Ny skolesekk, bokbind, nye klær... Men har du tenkt på å sjekke synet til barnet ditt?

Et godt syn er en av de viktigste forutsetningene for både prestasjon og trivsel på skolen. Interoptiks fageksperter har derfor utviklet en kort liste med gode råd som du som forelder bør gå igjennom og huske på når det nærmer seg skolestart.

1. Bestill synstest før skolestart

Ett av fem barn har redusert synsfunksjon. Det kan du gjøre noe med.

2. Husk at barn som ser godt lærer best

Barn som ser godt har økt oppmerksomhetsevne og konsentrerer seg bedre.

3. Lytt til barnet ditt

Ta barn på alvor og bestill synsundersøkelse dersom de sier at tekst og ord "beveger på seg" eller "hopper". Skolearbeid blir vanskelig dersom barn opplever at ordene ikke står stille.

4. Hold øye med øynene til barnet ditt

Lukker barnet ditt det ene øyet eller legger hodet på skrå når det skal se på noe? Blunker barnet ofte og gnir seg i øynene? Har barnet ditt lesevansker eller forsøker det å unngå nærarbeid? Eller har det ofte hodepine? Da bør barnet ta en synsundersøkelse.

5. Lærevansker kan sitte i øyet: sjekk samsynet

Omtrent 5 % av landets befolkning har spesifikke lese- og skrivevansker, altså dysleksi. Samsynsproblemer, det vil si hvor godt øynene arbeider sammen, kan forekomme både med og uten dysleksi. Godt samsyn er viktig for å holde fokus når barn skal lære å lese. Har barnet lærevansker, anbefaler vi en synstest som inneholder samsynsanalyse - en slik undersøkelse heter utvidet synsundersøklese med optomap. 

6. Bruk briller med plastglass

Barn leker mye og er svært aktive. Bruk plastglass i brillene slik at de ikke knuses under lek og skader barnets øyne.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

    SKREVET AV

    Optiker Msc Olaug Skrøppa

    Optiker Msc Olaug Skrøppa

    Olaug er fagsjef i Interoptik og har over 20 års erfaring som optiker. Hun har spesialisering i kontaktlinser og mastergrad i optometri med klinisk trening fra USA.

    Les mer om Olaug