Grå stær (katarakt) er en sykdom som du som oftest kan bli kvitt ved en enkel operasjon. Med grønn stær (glaukom) er konsekvensene større. Da kan synsfeltet bli varig svekket hvis ikke behandling settes i gang tidlig.
Tekst: Jørgen Heisholt Gundersen | Foto: Marte Haraldsen | Film: Splæsh

Hva er forskjellen på grønn og grå stær?

Grå stær er en vanlig øyesykdom som mange eldre får. Den kjennetegnes ved at linsen som sitter inne i øyet, bak den fargede biten, blir litt gulere og gråere når du blir eldre. Det kan føre til synsutfordringer. – Det er mange med grå stær som opplever at de da får et veldig tåkete syn og ser uklart. Det er altså i hovedsak en vanlig aldersprosess som vi heldigvis har effektive behandlingsmetoder for, sier optiker Christine Hægstad hos Interoptik. Hun mener det er viktig å sjekke øyehelsen grundig for å oppdage symptomer tidlig.

optiker Christine Hægstad hos Interopti
undersøkelse grønn og grå stær

Ulike årsaker til grønn stær

Grønn stær utvikler seg langsomt og kjennetegnes ved synsnerveskade og bortfall av synsfelt. Den vanligste årsaken er at trykket inne i øyet blir for høyt. Høyt trykk i øyet kan gjøre at blodårene og synsnervene blir klemt sammen der hvor disse forlater øyeeplet. Sykdommen er som oftest symptomfri før du begynner å merke bortfall av syn.– Det er også en del som får grønn stær ved normaltrykk. Det vil si at trykket er helt normalt, men allikevel blir synsnervene og fiberne ødelagt. Her er det mange ulike årsaker som kan spille inn, som for lavt blodtrykk, migrene, kalde hender og føtter og flere andre årsaker. Lavtrykks glaukom er derfor mye vanskeligere å oppdage, forklarer Hægstad.

Aldersrelaterte sykdommer

For både grønn stær og grå stær er det vanligst at eldre personer får sykdommene, men man kan også få det allerede fra 40 år og oppover. – Derfor er det viktig å sjekke øyehelsen sin jevnlig hos optiker, for å avdekke symptomer tidlig, sier Hægstad.

Utvidet synsundersøkelse med optomap

Optiker med kunde og optomap på synsundersøkelse

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Ditt syn. Vårt ansvar

Derfor er en synsundersøkelse det aller viktigste vi tilbyr.

Dame øye