Da den aktive pensjonisten Svein Backe (75) var til synsundersøkelse hos Interoptik i Drammen, viste det seg at han hadde en øyesykdom som rammer mange eldre. Heldigvis finnes det gode behandlingsformer, når grønn stær blir oppdaget i tide.
Tekst: Jørgen Heisholt Gundersen | Foto: Marte Haraldsen | Film: Splæsh

– At optikeren min er så grundig, var nok avgjørende for at det ble oppdaget grønn stær hos meg, forteller Svein Backe.

Grønn stær er en øyesykdom som, om den ikke blir oppdaget tidlig nok, kan føre til tap av synsfunksjon. Ifølge tall fra Glaukomforeningen har 1,4% av befolkningen over 40 år grønn stær. Tallet stiger til 8%, om vi ser på aldersgruppen over 75 år. Det betyr at det er mange pensjonister som er i samme situasjon som Svein.

Utfall på synsfeltet

Det som gjorde optiker Christine Hægstad hos Interoptik Optika i Drammen mistenksom på at Svein kunne ha sykdommen, var at Svein hadde utfall på synsfeltet da hun testet det. Det oppdaget hun da Svein var til synsundersøkelse, noe han går til ca. annethvert år. – Når du blir eldre, øker sannsynligheten for at du får øyesykdommer. Derfor er det viktig å gjøre som Svein å sjekke øyehelsen sin jevnlig. Vi har utstyret og erfaringen som skal til for å oppdage tegn til ulike øyesykdommer tidlig – også før du merker noe til det selv, forklarer Christine Hægstad.

Svein Backe  bruker øyedråper på tur
Svein har med seg øyedråpeflasken når han er ute på lengre turer.
Optiker utfører synsundersøkelse med optomap
Optiker bruker avansert utstyr for å sjekke øyehelsen til Svein grundig.

– Mange blander ofte grønn og grå stær. Det er ikke så rart, siden navnene er så like. Grå stær er en normal aldersprosess som lett kan opereres, slik at synet blir bra igjen. Grønn stær er ikke reversibel, men kan holdes i sjakk med blant annet øyedråper, forklarer optiker Christine Hægstad

Henvist til øyelege

Under synsundersøkelsen sjekket optiker Hægstad alle de ulike delene av øynene til Svein, slik at henvisningen videre til øyelegen skulle bli så nøyaktig som mulig. Hos øyelegen ble det konkludert at Svein hadde normaltrykksglaukom - som er faguttrykket på denne øyesykdommen. Det vil si at trykket inni øyet er normalt og ikke for høyt, som er mest vanlig ved glaukom. Likevel er det andre tegn enn trykket som viser at han har grønn stær. Det er derfor viktig å se på synsnerven og sjekke synsfeltet grundig.

Behandles med øyedråper

For å behandle sykdommen, har Svein fått resept på øyedråper som han bruker morgen og kveld med 12 timers intervall. Det har han nå holdt på med i to år, og det har bidratt til å holde sykdommen i sjakk. – Det var en vekker for meg at optiker avslørte at det var noe galt med øynene mine. Det betydde mye for meg at det ble oppdaget i rett tid. Når jeg er ute på tur i skog og mark eller på jakt, har jeg den lille øyedråpeflaska i lomma og følger opp som vanlig. Å ta øyedråper er en veldig enkel ting å gjøre for å ha synet i behold, sier Backe.

Utvidet synsundersøkelse med optomap

Visste du at en utvidet synsundersøkelse med optomap hos Interoptik omfatter mer enn å finne ut hvilke styrker du trenger i dine briller eller kontaktlinser?

Hos Interoptik sjekker vi synet ditt grundig

Ved en utvidet synsundersøkelse går vi gjennom følgende punkter:

  • Innledende samtale og undersøkelse
  • Utmåling av synsfeil
  • Samsyn/øyekoordinasjon
  • Inspeksjon av ytre og indre øye
  • Trykkmåling
  • Konklusjon av synsundersøkelsen

Les mer om utvidet synsundersøkelse med optomap

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn