Kunstner og fotograf Maiken Hauksdatter Lyng Østerhagen (47) ønsket seg en mer allsidig brille. Med progressive brilleglass er hennes kreative hverdag mye enklere.
Tekst: Karine Andreassen | Film: Splæsh

Det er god stemning hos Interoptik Sjøhaug og Sande når vi møter Maiken for en prat om valg av ny brille. I sitt kunstneryrke jobber hun kreativt både med foto, tegning og skrivning. Det er nå ett år siden hun lot seg begeistre av sin første alt-i-ett brille med progressive brilleglass.

Optiker Ingrid Dalåmo Frivold

Kunstner med blikk for detaljer

– Når jeg tegner, jobber jeg med små detaljer og det ble stadig vanskeligere å finne fokus, forteller hun. – Vanlige lesebriller fungerte greit, men jeg trenger stadig å løfte blikket og se langt. Det ble til at jeg hele tiden tok lesebrillene av og på, og jeg innså at jeg trengte en mer allsidig brille.

Til stede i butikken er også optiker Ingrid Dalåmo Frivold og kundeveileder Terese Moe Hansen. – Med god hjelp fra disse to får jeg en brille som både fungerer i hverdagen og fremhever hvem jeg er, smiler Maiken.

Maiken på synsundersøkelse
Maiken går til jevnlig synsundersøkelser hos Interoptik Sjøhaug og Sande i Trondheim.
Maiken ser seg i speilet med ny kul brille
Maiken ønsker seg en kul brille som kler ansiktsfasongen hennes. Kanskje blir det disse?

Smart å velge progressive glass tidlig

– Når man passerer 40 år begynner linsen i øye å stivne, og evnen til å fokusere på nært hold reduseres. Det sier optiker Frivold, som roser Maiken for å ha startet tidlig med progressive briller.

– Det er veldig lurt å starte tidlig nok slik at overgangen mellom avstandssyn og lesesyn ikke blir så stor, forklarer Frivold. Da er det enklere å venne seg til den progressive overgangen i brilleglasset.

Derfor trenger man progressive brilleglass

I begynnelsen av 40-årene opplever mange at evnen til å fokusere på nært hold reduseres. Dette kalles presbyopi og er helt naturlig ettersom øyelinsen mister mer av sin elastisitet med alderen. Presbyopi korrigeres aller best ved hjelp av progressive brilleglass eller multifokale kontaktlinser slik at du kan se godt på alle avstander.

Jevne overganger i brilleglasset

– Noen tror at en progressiv brille har et vindu som synes i glasset, det er feil forklarer optiker Frivold videre. – Brilleglasset har er en gradvis overgang i styrken som ikke er synlig i glasset, men som gir en god optikk. Bare ved å endre blikket i brillen, får du riktig styrke til den avstanden du skal se på.

Tilvenningen gikk raskt

Noen få strever med å venne seg til en progressiv brille, og vi spør Maiken om hvordan hun opplevde dette.

– I starten var det litt uvant med vekslingen mellom å se nært og på avstand, det synes jeg. Bortsett fra det gikk det veldig greit, sier hun. – Jeg har ikke hatt noen plager med hodepine, svimmelhet eller liknende. Det gikk en liten uke hvor jeg tok brillen av og på, før jeg brukte dem hele dagen.

Tilvenningsgaranti på briller

Det kan ta tid å venne seg til nye brilleglass. Vi justerer innfatning og glass inntil 6 måneder etter at du har kjøpt ny brille.

En kul progressiv brille

Maiken er opptatt av å ta vare på synet sitt, og den siste tiden har hun merket at synet har endret seg. Den årlige synstesten viser at hun trenger å øke styrken i glassene. Samtidig vil hun bytte innfatning.

– Terese er min trofaste hjelper når jeg trenger nye briller, sier Maiken. – Hun vet hva jeg ser etter. Jeg ønsker meg en kul brille som kler ansiktet mitt. Jeg bruker brillen hele tiden, og da er det fint at den fremhever hvem jeg er. Innfatningen må også ha noe tidløst over seg, så jeg ikke går lei av den. Med så mange fine innfatninger er det godt å få hjelp til å velge, sier hun.

Enklere hverdag med alt-i-ett-brillen

Maiken forteller at hun har blitt totalt avhengig av brillen sin, og at både jobb og hverdagsliv fortoner seg enklere med progressive glass. – Brillebruken er helt ukomplisert. Nå ser jeg klart på alle avstander med én brille, og jeg slipper å sette brillen på hodet og så ned på nesa igjen hele tiden, ler hun.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk