Etter 15 år i jakten på et godt syn, ble møtet med Heidi Berentzen hos Interoptik selve lykketreffet for Lars Karlsen. Etter utallige timer og undersøkelser hos leger og ulike optikere, var det til slutt Heidi hos Interoptik Anders Løchen Foght som fant løsningen – stabile linser.
Tekst: Siren Andreassen | Foto: Arild Brun Kjeldaas

– Der har vi dagens stjerne, sier Lars, idet Heidi kommer bort til oss. Vi er hos Interoptik i Hønefoss for å høre historien om hvordan Heidi sin spesialkompetanse innen linser til slutt gav Lars synet tilbake. Det er lett å fornemme den gjensidige gleden de deler over Lars sin nye hverdag.

Sjelden øyelidelse

Veien frem til dagens løsning med stabile linser har vært lang og kronglete for Lars. Han har hudlidelsen rosacea som også utviklet seg til okulær rosacea – en øyelidelse som påvirker øyet, og som førte til at han fikk ekstremt skjeve og tynne hornhinner. – Jeg hadde voldsomme smerter i øyene, forteller Lars. – Likevel tok det lang tid før noen oppdaget sammenhengen mellom hudsykdommen og et stadig dårligere syn. Jeg trodde det dårlige synet var aldersrelatert, men i en synsundersøkelse fikk jeg påvist mye skjevere hornhinner enn før. – Da skjønte jeg at noe var galt, forteller Lars.

Ekstremt skjeve hornhinner

– Skjeve hornhinner, astigmatisme på fagspråket, betyr at hornhinnen ikke er sfærisk som en fotball, men tonisk som en amerikansk fotball, forteller optiker Heidi Berentzen. – Resultatet er at du ser uklart. Det er som om bokstaver, objekter og tall har en skygge, forklarer hun, og legger til at skjevheten hos Lars er ekstrem.

Portrett av kunde Anders Løchen Foght
Det er ingen tvil om at Lars er lettet og føler stor glede over sin nye hverdag.
Optiker og kunde sammen
Det var optiker Heidi som kunne gi Lars svarene og hjelpen han hadde søkt etter i lang tid.

Spesialbriller fungerte dårlig

Før Lars gikk inn døren hos Interoptik, trodde han av tidligere erfaringer at briller var det eneste alternativet. Det var tilfeldighetene som til slutt førte  ham til Heidi hos Interoptik. Hun er genuint opptatt av å finne den synsløsningen som passer kunden best. – Spesialbriller er en svært tidkrevende prosess. Produksjonen er utfordrende, og ikke minst optikken er vanskelig å beregne, sier hun. Da gjelder det å ta tiden og kompetansen til hjelp. Ikke alle optikere og leverandører kan levere optikk med så høyre styrker og presisjon som Lars trengte.


Stabile linser ble redningen

Etter at flere versjoner av spesialbriller ikke førte frem, anbefalte Heidi en undersøkelse på sykehuset for å klarere om stabile linser kunne være en mulig løsning. Dette var nødvendig siden Lars hadde så tynne hornhinner som påførte ham smerte. Undersøkelsen gav grønt lys for denne spesielle linsetypen, som spesialtilpasses kundens øyefasong. – Disse linsene er stabile, og kan i noen tilfeller gjøre vondt verre, sier Heidi. Derfor var det tette samarbeid med sykehuset svært viktig.
– Vi visste at synet ditt ville bli mye bedre med sclerale linser, men at resultatet ble 100 % syn er helt fantastisk, ler hun. Spør gjerne optikeren din om kontaktlinser kan være en løsning for deg, selv om du tidligere har blitt fortalt at din styrke ikke egner seg for linser. Vi vil forklare deg hvilke muligheter som finnes for nettopp ditt behov.

HVEM KAN BRUKE STABILE LINSER?

Flere pasientgrupper kan bruke sclerale linser da linsene er spesialtilpasset den enkeltes øyefasong. Personer med irregulær hornhinne, veldig skjeve hornhinner, ekstremt høye styrker og de som sliter med tørre øyne ved bruk av vanlige linser, nyter godt av sclerale linser:

  • For deg med ekstreme styrker eller svært skjeve hornhinner
  • For deg med tørre øyne
  • For deg med skader og ujevnheter i hornhinnen
  • For deg som er aktiv
Anders Løchen Foght i synsundersøkelsesrommet
Lars fikk stabile linser tilpasset øyefasongen hans. Resultatet ble over all forventling.
Portrett av optiker Heidi Berentzen
Heidis kompetanse er uvurderlig, og møtet med Lars har inspirert henne til videre faglig satsning.

Utholdenhet gav resultater

– Heidi strakk seg virkelig for å finne den beste løsningen, sier Lars. Hun bekymret seg på mine vegne, og det er hennes fortjeneste at jeg fikk synskvaliteten et tilbake – uten tvil, sier han oppriktig. Heidi parerer raskt: – Det er virkelig meningsfylt å jobbe som optiker i møte med kunder som Lars. I slike tilfeller får jeg virkelig brukt min fagkompetanse og erfaring, sier hun, tydelig berørt av hva de nye linsene har hatt å si for livskvaliteten
til Lars.

Ny energi og livsgnist

Lars har alltid hatt mange jern i ilden. Han driver egen virksomhet, og er aktiv med jakt, snekring og fotografering. Med synet tilbake har han kunnet gjenoppta sine interesser på fritiden. – Det var helt håpløst å bruke drillen når jeg må kjenne meg frem til skruen, minnes han og forteller samtidig at gleden over godt syn også har inspirert han til å fotografere. – Det er noe jeg hadde hatt lyst til lenge, men som jeg ikke tok meg tid til, sier han. Nå har han både briller og kontaktlinser med riktig styrke og optikk som fungerer.


Gjensidig inspirasjon

Møtet mellom Lars og Heidi har også medført at Heidi vil utdanne seg videre med en master i klinisk optometri.
– Synsløsningen vi fikk til for Lars fikk meg til å innse hvor mye min kunnskap kan ha å si for andre, sier hun.

Interoptik legger til rette for at optikerne kan spesialisere seg innen ulike felt av optometrien for å kunne hjelpe alle typer synsutfordringer.

DETTE ER STABILE (SCLERALE) LINSER:

  • Stabile linser har stor diameter slik at kanten lander ute på sclera (det hvite på øyet). Her er det færre
    smertereseptorer slik at linsene føles behagelige å ha på.
  • Kontaktlinsene passer for mange ulike grupper. Blant annet for personer med høye styrker, både + og –, folk med skjev hornhinne og personer med ordinære styrker, men som sliter med tørre øyne.
  • Stabile linser jevner ut en deformert hornhinne og lager en kunstig, men helt perfekt hornhinne over brukerens hornhinne. Linsene er spesialtilpasset til den enkelte bruker.
  • Kontaktlinsene fylles med sterilt saltvann ved isetting slik at hornhinnen holder seg hydrert.
  • Dette er linser som er veldig godt egnet til for folk som sliter med lite eller ingen produksjon av tårevæske.
Optiker Heidi Berentzen i synsundersøkelsesrommet
Heidi er tydelig i sin oppfordring om at alle bør være nøye med å sjekke synet hos optiker.
Øynene til Anders Løchen Foght blir undersøkt av optiker
Det ble et rent lykke treff for Lars da han havnet i stolen hos Heidi.

Sjekk synet

Ved å sjekke synet regelmessig får optikeren din får mulighet til å avdekke mulige tegn til øyesykdommer på et tidlig stadium. – Vi kan gjøre mye mer for et godt syn enn det folk tror, sier Heidi. Hennes klare oppfatning er å få synet undersøkt så snart du opplever endringer. – Ofte er det små justeringer eller endringer som skal til for å oppnå et klart syn.

Gledestårer

– Store gutter gråter ikke, men det gjorde jeg første gang jeg fikk prøve sclerale linser. Den første test-linsen, gav meg håp om at synet ikke var tapt. Jeg må fortsatt klype meg selv i armen hver gang jeg tar de på. Jeg ser krystallklart, sier Lars. – Vi opplever faktisk mange liknende historier, og det er like fantastisk hver gang, avslutter Heidi med et varmt smil.

Kunde og optiker i synsundersøkelsesrommet

Finn din nærmeste Interoptik-butikk