Plages du av migrene, lysskyhet eller tørre øyne i hverdagen? Da kan filterbriller fra Interoptik være en god og lindrende løsning.
Tekst: Siren Andreassen

Filterbriller er briller med farget filterglass, som fjerner eller demper uønsket lys. Filterglass kan lindre migreneanfall, lysskyhet eller slitne øyne etter lange dager foran dataskjermen.

– Mange kunder opplever økt komfort og færre symptomer når de bruker filterbriller, forteller Christin Omdal Lundbye, optiker hos Interoptik Holmlia Optometri.

Hva kan filterbrille hjelpe mot?

  • Pasienter med ulike øyesykdommer kan ha nytte av filterglass
  • Lysskyhet
  • Blending
  • Bedring av kontrastsyn
  • Tørre øyne
  • Migrene
  • ADHD
  • Epilepsi
  • Nattkjøring

Filterglass både med og uten styrke

Filterglass kan, ved å justere hvilke lys du tar inn, beskytte øyene, bedre kontrastsynet og øke komforten. Det finnes flere ulike typer filterglass, både med og uten styrke. Hvilke filterglass som er riktige for deg, er avhengig av hvordan de skal brukes i hverdagen og hvilke synsutfordringer du opplever.

– Uansett hvilke behov du har, er det viktig at en optiker tilpasser filterglassene til ditt syn. Hvis ikke kan de fungere mot sin hensikt, fortsetter optiker Lundbye.

Mange sliter med lyssensitive øyne

Filterbriller er en god og lindrende løsning for de som opplever en sterk grad av lysskyhet. Det vil si at de er ekstremt følsomme mot lys, og at de får nedsatt synsevne ved eksponering. Da holder det ikke med vanlige solbriller som beskyttelse.

Dessverre er det mange som ikke vet at de er lyssensitive. Det skyldes at de har vendt seg til ubehaget og anstrengelsen som lyseksponering fører med seg. Tilstanden kan avdekkes på synsundersøkelser: – Enkelte kunder kan være så lyssensitive at de så vidt klarer å ha øynene åpne når jeg bruker lys i synsundersøkelsen. Da tar jeg frem ulike filterglass til vi finner et som virker beroligende for kunden, sier optikeren.

Optiker og kunde med filterbriller
Her har kunden på filterbriller som blokkerer alt det blå lyset, noe hun synes ble for mye.
Kunde prøver ulike filter
Kunden får prøve ulike grader av filtre, for å se hva som er behagelig for henne.

Komfortbriller kan lindre migrenesymptomer

Komfortbriller er en egen underkategori av filterbriller. Disse demper deler av uønsket farget lys, og kan bidra til å lindre symptomer knyttet til migrene, ADHD, epilepsi og tørre øyne. Hvilke farger som må dempes for å oppnå ønsket resultat, er svært individuelt.

– Komfortbriller kurerer ikke sykdommer, men kan redusere symptomene. Du vil fremdeles få migreneanfall, men ved regelmessig bruk av riktige komfortbriller kan anfallene og hodesmertene bli mildere, påpeker Lundbye.

Advarer mot kjøp av spesialbriller på nett

Det er svært populært med filterbriller som blokkerer blått lys fra dataskjermer, nettbrett og mobiltelefoner. Mange kjøper brillene på nett – helt uten råd og veiledning fra optiker.

– Du bør være varsom med briller som ikke er tilpasset hos optiker. Hvis øynene vender seg til et filter som ikke er riktig for ditt synsbehov, vil du faktisk kunne bli mer lyssky, advarer Lundbye. –   Noen kunder med filterbriller som er kjøpt på nett, forteller at de får vondt i øynene av å bruke dem. Det viser seg ofte at brillene er helt gule og filtrerer bort for mye blått lys. Mange tror ubehaget er en del av tilvenningen, men det stemmer ikke alltid. Filterbriller skal øke komforten og gjøre at øynene anstrenger seg minst mulig, sier hun.

Optiker hjelper kunde med å velge innfatning
Selv om man har godt syn, kan filter øke komforten. Her velger kunden innfatning med hjelp fra Christin.
Nikolai Devik og Christin Omdal Lundbye
Nikolai Devik og Christin Omdal Lundbye slår ofte hodene sammen for å hjelpe kundene best mulig.

Tett samarbeid med MultiOptikk

Nikolai Devik er fagansvarlig optiker for glassleverandøren MultiOptikk. De leverer filterglass til Interoptiks mange butikker, og holder jevnlig kurs for å sikre at våre Interoptikere alltid er oppdatert på det nyeste innen filterglass.

– Optikere kan også kontakte oss i MultiOptikk for individuell kunderådgivning. Se for deg en pasient som har mye hodepine og som er svært lysømfintlig, her kan vi sammen med Interoptik foreslå ulike filtre man kan la denne personen teste for å se om det har noen effekt. Slik at vi finner en god løsning sammen med Interoptik, sier Devik.

Sjekk øyehelsen – ikke bare synet

Interoptik har som mål å utvikle verdens beste øyepleie. Vi investerer stadig i ny teknologi og i faglig utvikling av våre medarbeidere. Vi skal alltid gi våre kunder den beste rådgivningen og oppfølging på øyehelse, syn og valg av riktige briller. Interoptiker Lundbye oppfordrer alle med hverdagsplager relatert til synet om å sjekke øyehelsen – ikke bare synet.

– En synsundersøkelse avdekker mer enn bare godt eller dårlig syn. Vi kartlegger symptomer og avdekker hvordan disse kan påvirke dine helse og din hverdag. Da kan vi se om filterglass er aktuelt for å lindre dine plager. På en synsundersøkelse hos Interoptik finner vi ut hva som er riktig for nettopp deg, slår Lundbye fast.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk