Når du går på ungdomsskolen eller videregående, øker mengden pensum. Du må lese mer – både digitalt og i bøker. Da kan synsfeil som ikke tidligere var et problem, plutselig bli noe som burde korrigeres med briller eller linser.

Å ta en synsundersøkelse på ungdomsskole- eller videregående-nivå kan være en gunstig investering i egen øyehelse og læring.

– Mange utvikler nærsynthet når de går på videregående. Tar man en synstest tidlig i «studietiden», kan man sikre godt syn og optimal læring i denne viktige utviklingsperioden, forteller optiker Erik Robertstad hos Interoptik Holt i Tønsberg.

Ungdom og nærsynthet

– Når vi optikere undersøker ungdom, har imidlertid nærsyntheten ofte kommet ganske langt. Man bør dermed være obs dersom man tar seg selv i å streve med å se tavla, eller blir raskt sliten under hjemmeleksene. Også beskjedne grader av hornhinneskjevhet eller langsynthet kan være nyttige å få korrigert i denne perioden, når man skal sitte og jobbe mer inngående over tid. Da unngår man å bli ekstra sliten, poengterer Robertstad.

To ungdommer ser på briller
Bemerker vennene dine at du myser? Ta dem med deg når du skal velge briller for første gang!
Portrett av ungdom med briller i butikk
Mathilde Edvardsen (14) er blant de som skjønte at en synsundersøkelse var på sin plass.

Burde jeg ta en sysntest?

Tre tegn på at du burde bestille en synsundersøkelse hos din nærmeste Interoptiker:

  1. Du ser ikke klart på avstand. Kanskje kikker du heller på sidemannens notater enn på tavla? Medelever kommenterer at du myser.
  2. Du blir sliten og merker en lett hodepine i panneregionen etter skoledagen.
  3. Du har en tendens til tørre øyne, med sårhet, rødhet og noen ganger en lett svie på øynene.

Ofte hodepine? Ta en synstest!

Mathilde Edvardsen (14) er blant de som skjønte at en synsundersøkelse var på sin plass. Hun tok dermed affære relativt tidlig i skolegangen. – Jeg la merke til at jeg begynte å se dårligere, både på skolen og hvis jeg så på TV med venner. Samtidig fikk jeg ofte hodepine. En synstest hos optikeren bekreftet at jeg måtte ha briller, så det var jo lurt at jeg sjekket det først som sist, sier hun fornøyd.

Vennene mine la merke til at jeg ofte spurte om hva koden på Kahoot'n var!

- Mathilde (14)

I likhet med mange andre jevnaldrende, foretrekker Mathilde å bruke linser til daglig. – Jeg føler meg mer komfortabel med linser, selv om brillene mine er fine og behagelige å ha på. Uansett er det fint å kunne bytte på, men jeg bruker som regel kontaktlinser på skolen, forteller hun.

TEGN LINSEAVTALEN OG FÅ VERDIKUPONG TIL KR 1500!

Verdikupongen kan du bruke på f.eks nye solbriller eller briller.

Ung dame med raske briller

Reservebrille til alle barn til og med 16 år

Kjøp brille til barnet ditt, få reservebrille med verdi inntil kr 2700,-

Jente i amerikansk fotballdrakt

Ungdom og kontaktlinser

Når det oppdages nærsynthet hos barn eller ungdom, foretar optikeren ulike målinger og vil, ut ifra funnene, komme med ulike anbefalinger. Ett av tiltakene kan være spesielle kontaktlinser med en behandlende effekt.

Optiker-Robertstad-interoptik.jpg

Når vi optikere undersøker ungdom, har gjerne nærsyntheten kommet ganske langt.

- Optiker Erik Robertstad, ved Interoptik Holt i Tønsberg.

– Disse spesiallinsene bremser øyets vekst, slik at det ikke vokser seg så stort som det ellers ville gjort. Dermed bremses faktisk den videre utviklingen av den unges nærsynthet. At slike behandlende muligheter finnes, er det mange som ikke vet, forteller optiker Robertstad engasjert.
– Det går mest i dagslinser, men vi har også noe som heter «Drømmelinser» som du har på kun om natten, og som faktisk bremser utviklingen mens du sover! Mulighetene er mange, avslutter optikeren i Tønsberg.

Digitale skjermer erstatter til en viss grad bøker blant dagens ungdom (og voksne). Dét utgjør en forskjell for øyet!

– Vi vet at når man ser på skjerm, så blunker man sjeldnere, og når man blunker sjeldnere, er det mange som får tørre øyne, sier optiker Erik Robertstad. Det skyldes trolig at tårekjertlene som sitter i øyelokkene ikke får den regelmessige pumpingen man skal få gjennom nettopp blunkingen. – Dermed ser vi at flere mennesker, også ungdommer, får redusert funksjon fra tårekjertlene; de skrumper inn rett og slett, forklarer optikeren.

Å se på nært hold og nærsynthet

Såvidt vi vet gir imidlertid ikke økt skjermbruk økt risiko for utvikling av nærsynthet. Men bruker man øynene mye på nært hold, er det en sammenheng med dét og utviklingen av nærsynthet. – Men her er det ingen forskjell på om nærbruken er i form av skjermer eller bøker, avslutter Robertstad.

Visste du at typiske plager ved tørre øyne er sårhet, slitenhet, noen ganger svie og sandfølelse på øynene, samt rødhet?

Finn din nærmeste Interoptik-butikk

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn