Ikke lenge etter at Tille (7) hadde begynt i 1. klasse, følte hun at det var noe som ikke stemte med synet hennes. Så hun egentlig like godt som hun burde? Tille gikk rett på sak og bad pappaen sin om å ta henne med til en optiker. Det skulle vise seg å være veldig lurt.
Tekst: Jørgen Heisholt Gundersen | Foto: Marte Haraldsen | Film: Splæsh

– Jeg følte at jeg så litt dårlig når jeg leste og tegnet. Det var som om arket bølget seg på pulten når jeg konsentrerte meg. Jeg tenkte at jeg måtte sjekke øynene mine, sier Tille.

Da Tille fortalte dette hjemme, bestilte foreldrene en synsundersøkelse til henne hos Interoptik Holt i Tønsberg.

Tille ble tatt godt imot hos optiker

Hos optikeren ble Tille tatt veldig godt imot. Optiker Erik Robertstad sørget for at hun følte seg både sett og velkommen. Han var flink til å forklare hva de undersøkte, slik at Tille kunne følge med underveis og forstå hvordan de ulike undersøkelsene virket inn på synet hennes.
– Jeg synes det var veldig bra å være hos optiker! Han hadde mange ulike instrumenter som jeg måtte se gjennom. Han viste bilder av øyet mitt og forklarte. Det var ikke noe skummelt, mest gøy egentlig, forteller Tille.

jente i optikerstol
Tille syntes det er var spennende med de ulike undersøkelsesinstrumentene.
Optiker Erik Robertstad undersøker Tilles syn
Om barna trenger briller, blir det avdekket i undersøkelsen
Barnas øyehelse undersøkes grundig av optiker i Interoptik
Optomap-scan er viktig for å sjekke barnets øyehelse.
optiker viser bilde av øyehelsen.
Å se bildet fra Optomap-scann var veldig spennende.

Viktig å sjekke synet ved skolestart

At barn kommer til optiker og undersøker øynene sine i forbindelse med skolestart, er viktig for å sikre en god læringssituasjon. Synet er den sansen vi bruker mest, og å se godt er derfor avgjørende i skolehverdagen.
– Ved å oppdage om barnet trenger synskorrigering tidlig, sikrer vi at barnet har godt syn. Det bidrar til bedre konsentrasjonsevne og utholdenhet, noe som er en viktig forutsetning for å kunne prestere og lære godt i skolen, sier optiker Erik Robertstad hos Interoptik Holt i Tønsberg.

Synsundersøkelse tilpasset barneøyne

På synsundersøkelsen med Tille, gikk Robertstad gjennom en rekke sjekkpunkter. Han undersøkte blant annet skjeling og konvergering, i tillegg til synsfeil som nærsynthet, langsynthet og skjeve hornhinner.
– En god synsundersøkelse består ikke bare av å sjekke om barnet ser skarpt eller ikke. Vi sjekker øyebevegelser nøye, altså om øynene kan bevege seg jevnt for å kunne følge et langt ord. Vi undersøker om øyet kan gjøre små presise sprang og bytte fra en linje til neste uten å hoppe over en linje. Det er øyemotorikken som vi da tester og vurderer. Deretter sjekker vi fokuseringsevnen. Det gjør vi ved å teste hvor nært et barn kan fokusere før synet blir uskarpt og hvor raskt barnet kan skifte fokus fra å se langt til kort og tilbake igjen. Vi undersøker utholdenhet ved fokus på nært hold. Så ser vi nøye på samsynet, om det er tegn til skjeling, måler dybdesyn og eventuelle avvik på skjult skjeling.

Måling av skjeve hornhinner, langsynthet og nærsynthet gjøres selvfølgelig også. Alt dette bidrar til at vi får en helhetsvurdering av hvor godt barnet behersker lesesituasjonen, sier Robertstad.

Derfor er det viktig å avdekke langsynthet hos barn tidlig

Langsynthet er vanskelig å oppdage fordi langsynte barn ser klart på både lang og kort avstand.

Ukorrigert langsynthet kan ofte føre til redusert utholdenhet og dårlig konsentrasjon. Noe som igjen går ut over utvikling av leseferdigheter. 

Sjekket også øyehelsen

Som en del av synsundersøkelsen hos Interoptik, inngår også et optomap-scan av øynene. Det er et avansert apparat som tar bilde av innsiden av øyet. Formålet er å forsikre at øyet er friskt, at utviklingen er bra og at det ikke er tegn til skader eller sykdommer på netthinnen.
– Et optomap-scan er fullstendig smertefritt og tar bare et par sekunder. Bildene vi får kan vi se på sammen med barna og fortelle om innsiden av øyet. Det virket som Tille synes det var spennende å se på bildene og hun stilte mange spørsmål. De gangene vi oppdager noe som kan være skadelig for synet, henviser vi barnet til øyelege for videre undersøkelser, avslutter Robertstad.

Tille hadde rett om synet sitt

Synsundersøkelsen viste at Tille hadde helt rett i sine antakelser om at hun ikke så like godt som hun burde. Optiker Robertstad avdekket at Tille er langsynt, og han anbefalte å bruke briller på skolen når hun jobber med konsentrasjonsarbeid som lesing, tegning og skriving.
– Jeg er veldig fornøyd med brillene mine. De er veldig fine! Også ser jeg mye bedre på skolen når jeg bruker dem. Jeg er veldig glad for at jeg gikk til optiker! For jeg visste at det var noe med øynene mine, og da var det veldig bra at han fant ut av hva det var, sier Tille.

Få reservebrille på kjøpet med verdi inntil kr 2500,-

  • Kjøp en brille – velg innfatning og glass fra hele vårt sortiment
  • Reservebrillen består av innfatning til kr 475,- og glass med ripebeskyttelse og antirefleks
  • Ordningen gjelder for barn som er til og med 16 år
  • Kan ikke benyttes med andre rabatter eller «komplett pris barn»

Visste du at alle briller og solbriller fra Interoptik kan delbetales med Brillekonto?

Les historien om søstrene som trengte briller samtidig, og hvordan Brillekonto ble en god løsning for dem.

Brillefine søstre sammen med optiker

Finn din nærmeste Interoptik-butikk