Kåre Markegård ante raskt uråd da han oppdaget en mørk flekk i synsfeltet. Etter en optomap-scan hos Interoptik, var optikeren klar i sin tale – det var ingen tid å miste! Hemsedølen ble hastet direkte til Ullevål sykehus for å redde synet.
Tekst: Christina Sunneklep | Film: Splæsh

– Interoptik tok meg på alvor, ga et raskt svar på hva som var galt og sendte meg direkte til Ullevål sykehus. I verste fall kunne jeg ha mistet synet mitt fullstendig, forteller Markegård, som har vært fast kunde hos Interoptik Optiker Ness på Gol i snart femti år.

Oppdaget skygge i synsfeltet

Det var i romjulen 2021 at Kåre Markegård oppdaget at noe ikke var som det skulle: Han hadde nettopp våknet fra ettermiddagshvilen, da han synes han så en skygge nederst i synsfeltet. Først tenkte han at det ville gå over, men morgenen etter var halvmånen fremdeles synlig.

– Jeg søkte på nettet etter informasjon, forteller Markegård. – Jeg likte ikke det jeg fant, så jeg ringte rett ned til Interoptik Optiker Ness og fortalte om skyggen i synsfeltet. Kom øyeblikkelig, sa de da!

Kåre Markegård får synsundersøkelse hos optiker Tor Ness hos Interoptik Gol
Det var i romjulen 2021 at Kåre Markegård oppdaget at noe ikke var som det skulle. Rask hjelp fra Interoptik Gol bidro til at Markegård reddet synet.
Kåre Markegård får en Optomap-skann av netthinnen hos Interoptik Gol.
Interoptiker Tore Ness foretok først en Optomap-skann av Markegårds netthinne. Da så han umiddelbart at det dreide seg om netthinneløsning.

Optomap-skann avdekket netthinneløsning

Optiker Tore Ness hos Interoptik Ness på Gol undersøkte Markegård. – Jeg tok først en vanlig synsundersøkelse, som viste at synet var redusert. Videre foretok jeg en Optomap-skann av netthinnen, og så umiddelbart at det dreide seg om netthinneløsning.

Netthinneløsning er en alvorlig tilstand som oppstår når netthinnen løsner fra bakre del av øyet. Synet forsvinner i den delen som har løsnet, det kreves derfor rask behandling for å berge synet.

Sendt direkte til Ullevål sykehus

Pasienter må vanligvis innom Drammen sykehus før de blir henvist til operasjon på Ullevål sykehus. Takket være Optomap-skannen hersket det ingen tvil om at situasjonen var akutt. Interoptiker Ness ringte direkte til vakthavende øyelege på Ullevål, bildet fra skannen sendte han via mobilen.

Minutter senere fikk han bekreftet at Markegård kunne sendes direkte til Ullevål sykehus for operasjon. En taxi ble rekvirert, og hemsedølen måtte ligge på ryggen hele veien til sykehuset, hvis ikke kunne han risikere at netthinnen løsnet ytterligere.

– Jo mer netthinnen løsner, jo mer syn taper du, forklarer Ness. – Løsner den helt ned til skarpsynpunktet, mister du synet fullstendig. Dette var rett og slett en tidskritisk og akutt situasjon.

Hva er symptomene på netthinneløsning?

De fleste som opplever netthinneløsning kjenner som regel ingen smerte, men symptomene oppstår ofte plutselig.

  • Du ser bevegelige flekker i synsfeltet
  • Du opplever lysglimt og/eller mørke skygger i ytterkanten av synsfeltet
  • De mørke skyggene vokser, og du opplever at synsfeltet snevres inn
  • Du ser tåkete
Kåre Markegård prøver briller hos Interoptik Gol.
Interoptiks brillestylister hjelper kunder som Kåre Markegård med å finne gode briller tilpasset deres bruk.
Kåre Markegård ler i samtale med brillestylist
Hos Interoptik Gol blir Kåre Markegård godt mottatt av de flinke brillestylistene.

Synet ble reddet

Vel fremme på Ullevål ble Markegård operert – og synet ble heldigvis reddet.
Optiker Ness trekker frem verktøyet Optomap, som bruker laserteknologi for å skanne netthinnen, som en av årsakene til at de kunne reagere så raskt.

– Hadde vi ikke gjennomført en Optomap-skann, hadde vi nok ikke fått stilt diagnosen like raskt. Da kunne konsekvensen i verste fall vært at Kåre mistet synet fullstendig på det ene øyet, forteller Ness.

Alle Interoptiks butikker tilbyr i dag en utvidet synsundersøkelse med det avanserte, digitale kameraet Optomap. Slik kan Interoptik tilby deg den mest avanserte øyeundersøkelsen som finnes.

Sjekk synet regelmessig

– Hvis du opplever at synet er unormalt over tid, er det viktig at du tar det alvorlig og sjekker det ut hos optiker, anbefaler Ness. – Det er også viktig at du går til jevnlig synsundersøkelse for å opprettholde god øyehelse. Dette er spesielt viktig for deg over 40. Ikke glem at synet ditt endres i takt med at kroppen blir eldre!

Kåre Markegård står ved siden av optiker Tore Ness på Interoptik Gol.
Kåre Markegård går jevnlig til synsundersøkelser hos optiker Tore Ness på Interoptik Gol.
Optiker Tore Ness hos Interoptik Gol.
Optiker Tore Ness lover god oppfølging til alle sine kunder.

Hvordan behandles netthinneløsning?

Hvilken type behandling som er nødvendig, er avhengig av hvor mye av netthinnen som har løsnet. I et tidlig stadium, er det ofte nok å behandle med laser. Dersom netthinnen har løsnet mye, kreves det en operasjon for å stoppe sykdomsforløpet og å feste netthinnen igjen.

Uten rask behandling, kan netthinneløsning føre til permanent synsnedsettelse. Dersom du får behandling raskt – og skarpsynet ikke er blitt skadet – kan synet bli helt bra igjen.

Finn din nærmeste Interoptik-butikk