Skal du kjøpe nye briller? Her deler bærekraftforkjemper Ada Martini sine beste tips til deg som vil handle nye briller – på en litt mer bærekraftig måte.

Vi er midt i et grønt skifte, og da føles det godt å ta valg i hverdagen som kan påvirke positivt! Et godt sted å starte, er gjennom forbruket vårt. Er du på jakt etter et par nye briller for eksempel, kan du som forbruker bli litt mer bevisst på hva du skal se etter.

Det er mange råd der ute, men ikke alle er like enkle å verken følge eller finne. Derfor har jeg satt sammen en oversikt som er god å ha i bakhånd neste gang du er på jakt etter noe nytt.

Behov eller ønske?

Vi har alle vært der: Du ser noe fint på nettet og klikker det hjem. Kanskje var det en superkul brilletrend på Instagram som fristet, eller et impulsivt kjøp av nye solbriller på en dag hvor humøret trengte et løft og solen sto høyt. Uansett forklaring, skal det godt gjøres å kun kjøpe noe når vi faktisk trenger det. Vi blir påvirket hele tiden!

Samtidig er overforbruk et konkret klimaproblem, og redusert forbruk er en del av løsningen.

Derfor kan det å bli mer bevisst på hva som er et faktisk behov, og hva som er et ønske, bidra til å redusere individuelle overforbruk. Å legge inn litt ekstra tenketid er nøkkelen her, og husk: Raske trender er «out of fashion».

Velg kvalitet over kvantitet

Fra et bærekraftig perspektiv, er det ingen tvil om at det er på tide å ta farvel med produkter av lav kvalitet! Disse produktene har som regel opprinnelse fra fossil-tunge næringskjeder, med dårlige sosiale betingelser for arbeiderne. I tillegg har produktene kort levetid, og ender raskt opp som avfall på søppeldynga. Å kjøpe mindre men bedre, er derfor et godt tips. Ikke bare fordi det tar avstand fra overforbruk, men fordi hele næringskjeden ofte kan være mindre fossil-tung. Ha fokus på godt håndverk og bedre betingelse for arbeiderne. Bruk og kast hører fortiden til!

Krediteres-Ole-Martin-Halvorsen_IDOLLOOKS_Ada_Martini2529_j1f5lh.jpg

Ada Martini er en ivrig bærekraftforkjemper. Foto: Ole Martin Halvorsen

Tenk på hvor mye du kan spare!

Visste du at du kan spare penger ved å velge høy kvalitet? Det å velge kvalitetsprodukter kan fort koste litt mer, men sannsynligheten er stor for at dette er en differanse du kan spare inn ved å droppe hyppige småkjøp av ting i lav kvalitet. Blir du mer bevisst som forbruker og dropper impulsive kjøp, kan du fort spare mer penger i hverdagen, samtidig som du slipper å kjøpe ting som går i stykker og som må erstattes av noe nytt.

5 RASKE: En huskeliste for deg som vil handle bærekraftig

  • Legg inn 24-timers tenketid på alle kjøp
  • Dropp impulskjøp
  • Still spørsmål rundt produktet
  • Kjøp mer brukt
  • Lån av venner

Tenk langsiktig: vil jeg bruke denne i mange år?

Tenker vi langsiktig før vi kjøper noe nytt, er det større sannsynlighet for at vi kjøper noe vi virkelig ønsker oss – og trenger! Skal vi ha noe flere år frem i tid, gir det også mening å investere i et dyrere produkt av høy kvalitet. Har du for eksempel funnet en ny brille du virkelig elsker? Da er det stor sannsynlighet for at den kan repareres. Hos Interoptik kan de skaffe reservedeler til de aller fleste briller en god stund etter at de er kjøpt.

Tør vi som forbrukere stille spørsmål, sender vi et signal til produsentene om at vi ønsker at de skal bli mer bærekraftige. Samtidig kan vi ofte også få bekreftet at det er mulig å reparere det vi kjøper! Å ha tingene våre så lenge vi kan, er noe av det mest bærekraftige vi kan gjøre. Derfor er både reparasjon, godt håndverk og en langsiktig tidshorisont viktige nøkkelfaktorer for et mer bærekraftig forbruk.

Baerekraft-reparasjon-av-brille-interoptik.jpg

Interoptik kan skaffe reservedeler til de aller fleste briller en god stund etter at de er kjøpt.

Finn din stil: velg det som passer deg

Et viktig verktøy for å være trygg på at det du kjøper kan beholdes i flere år fremover, er å være sikker på at det passer din stil. Enten det er klær, briller eller noe helt annet – velg det som passer deg best! Har du ikke definert stilen din enda? Da kan det være lurt å ta en titt i klesskapet ditt. Hvilke plagg føler du deg mest vel i? Har du et favorittantrekk? Å finne sin egen stil kan ofte ta litt tid, derfor er det klokt å starte tidlig. Da kan raske trender komme og gå, fordi du raskt ser om de passer deg eller ikke.

Når vi kjøper noe nytt, bør plaggene passe den stilen du føler deg mest vel i. Da unngår du både bomkjøp, trender med kort levetid og du blir mer stilsikker. Usikker på om noe passer din stil? Interoptik har egne brillestylister, som hjelper deg med å finne den fasongen og stilen som passer deg best!

Finn din nærmeste Interoptik-butikk