Står det på førerkortet at du ikke kan kjøre bil uten briller, er det viktig at du velger briller eller linser fra optikeren.

Kanskje er du på vei til hytta når du oppdager at brillene ligger igjen hjemme? Da er det fort gjort å svinge innom nærmeste bensinstasjon og kjøpe et par ferdigbriller som nødløsning. Dessverre ender mange opp med å bruke «nødløsningen» også i hverdagen; ferdigbrillene blir med på alt fra lange jobbtimer foran dataskjermen til bilkjøring på glatte, vintermørke veier.

Trafikkfarlig for deg og andre

De færreste er derimot klar over at mange typer ferdigbriller ikke er egnet for langvarig avstandsbruk, slik som bilkjøring. Det kan være trafikkfarlig for både deg og andre, hvis du våger deg ut på veien uten synstilpassede briller.

– Hvis du må bruke briller når du kjører, er det viktig at du benytter briller som er tilpasset dine unike synsbehov, sier Olaug Skrøppa, optiker i Interoptik.

Mann på synsundersøkelse hos optiker
Synet ditt endrer seg gjennom hele livet. Det er derfor viktig at du går til jevnlige synsundersøkelser hos en optiker.
Mann på synsundersøkelse hos optiker
Briller fra Interoptik justeres slik at de sitter godt i ansiktet ditt og gir deg høy synskomfort i hverdagen.

Gå til jevnlige synsundersøkelser

Uansett om du er en fersk eller mer erfaren sjåfør, er det viktig at du går til jevnlige synsundersøkelser hos en optiker og at du velger briller som sikrer god komfort og høy trafikksikkerhet. Synet ditt endrer seg nemlig gjennom hele livet.

Hva er kravene til syn når du kjører?

Når du for første gang skal ta førerkort i klassene A, A1, A2, B, B1, BE, AM, S og T, kreves en egenerklæring om helse. Ved førerprøven må du fremlegge en attest fra optikeren eller lege på at du oppfyller alle synskravene for kjøring eller ta en synstest i forbindelse med oppkjøringen. Må du ha optisk korreksjon for å oppnå synskravene, er du pliktet til å bruke briller eller linser under kjøring.

Ofte vil du ikke merke at synet gradvis reduseres. Det anbefales derfor at du foretar jevnlige synstester for å opprettholde trafikksikkerheten. Du kan lese mer om synsundersøkelser og førerkortet her.

Kilder:
https://www.vi.no/forbruker/varsko-om-briller-og-bilkjoring/74629216
https://www.naf.no/tips-og-rad/i-trafikken/trafikksikerhet/husk-at-synet-forandrer-seg-med-alderen/
https://www.interoptik.no/oyehelse/synsundersokelse/synsundersokelse-og-forerkort/

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Finn din nærmeste Interoptik-butikk