Med spesialtilpassede progressive briller, fikk kantor, pianist og organist Øystein Lund Olafsen en mye bedre arbeidshverdag og økt livskvalitet.

– Jeg jobber som pianist, organist og kordirigent. I jobben må jeg hele tiden veksle blikket mellom noter, tangenter, medmusikanter og publikum. Da ble det etter hvert til at jeg byttet mellom å se over og under brillekanten, eller rett og slett å ta de av når jeg skulle lese i vanlig leseavstand. Noen observante personer sa at sånn kunne jeg ikke holde på, og anbefalte meg å gå til optiker, forteller Øystein Lund Olafsen.

Øystein hadde allerede progressive briller med lesesoner til privat bruk, men oppsøkte optiker Frode Larsen hos Interoptik Bømlo for å høre om han kunne hjelpe med en løsning som var mer tilpasset hans syn og jobbhverdag.

Øystein ved orgelet
Øystein jobber som organist, pianist og kordirigent.
Øystein ved orgelet
Hverdagen til Øystein stiller ulike krav til synet hans.

Høye krav til brilleglassene

Da optiker Frode Larsen fikk høre om utfordringene, og tok en synsundersøkelse av øynene til Øystein, kom han frem til at en spesialtilpasset romprogressiv brille ville være den beste løsningen for hans behov som nærsynt på avstand og alderslangsynt på nær. Konstruksjonen i et progressivt glass gjør at glassene fungerer omtrent som et zoomende kameraobjektiv, med jevne og myke overganger til ulike avstander.

– Når vi lager progressive brilleglass, måler vi hvilken styrke du behøver på nært hold og hvilken styrke som kreves for å se klart på avstand. Oppsett for hvordan progresjonen i brilleglasset bør være, beregnes ofte av forhåndsbestemte algoritmer. Hos Øystein var synsutfordringen imidlertid så kompleks, og med svært allsidige krav, at jeg måtte tenke litt utenfor standardglass for å møte alle hans behov, forklarer optiker Frode Larsen.

Optiker sjekker hvilke styrker Øystein trenger
Interoptiker Frode måler hvilke styrker Øystein har behov for.

Optiker observerte på arbeidsplassen

Frode bestemte seg derfor for å observere Øystein i aksjon på jobb, for bedre å forstå alle behovene til Øystein.

– Øystein er nærsynt, men jobben hans krever at han ser skarpt på flere ulike avstander samtidig. Da jeg observerte Øystein «i aksjon», ved flygelet, kirkeorgelet og som dirigent, la jeg merke til at han stadig måtte kikke over brillene eller ta de av og på. Det så fryktelig plundrete ut. Da fikk jeg en grundig forståelse for hva som kreves av brilleglassene for at Øystein skulle få en bedre jobbhverdag, forteller Larsen.

Optiker sjekker synsbehovet til Øystein
Optiker Frode ble med Øystein på jobb for å forstå synsbehovene hans.
Øystein ved flygelet
Frode la merke til at Øystein ofte måtte ta brillene av og på.

Spesialtilpassede briller

Etter å ha observert Øystein i jobbsituasjon, og fått god innsikt i hverdagen hans, landet Frode på at romprogressive brilleglass var den beste løsningen. Dette er en variant av progressive briller som ofte brukes av de som jobber på kontor. De ulike styrkefeltene lar deg lese på nært hold, samtidig som du kan løfte blikket og se ut i rommet. For å møte behovene til Øystein fullt ut, krevde det midlertid en individuell tilpasning av glassene.

– Jeg hadde en teori om at glassene ville fungere med riktige justeringer. Hvis jeg gjorde næravstanden i glassene litt lenger, slik at Øystein så tangentene helt klart foran seg, kunne jeg med riktige beregninger variere synsfeltene i brilleglasset slik at han også kunne få klarsyn lenger ut i rommet. Så da var det frem med regneark og tabeller for å få på plass riktig tilpassede glass, forklarer Larsen.

Optiker måler brilleglassene
Øystein trengte en individuell tilpasning av glassene.
Optiker regner ut styrker for brilleglass
Optiker Frode måtte frem med regnearket.

Stor forbedring i hverdagen

Det viste seg at optikeren traff blink med beregningene sine. Øysteins spesialtilpassede brilleglass fungerte utmerket, og lokalmiljøet kan nå nyte godt av en kantor som ikke tar brillene av og på gjennom hele konserten.

– De nye brillene er perfekte for meg. Det at Frode har engasjert seg så mye, er helt fantastisk. Han nektet å gi seg før alle detaljene var på plass. All ære til han. Jeg er blitt fryktelig glad i de nye brillene mine. For meg handler dette om mer enn bare briller, det handler om arbeidskvalitet og livskvalitet. Det er Frodes øye for detaljer som gjør at jeg nå har et skarpt blikk på musikken, sier Øystein.

Øystein får hjelp til å velge briller
Frode hjelper Øystein med å velge innfatning.
Optiker Frode Larsen hos Interoptik Bømlo
Optiker Frode Larsen hos Interoptik Bømlo.

Dette er fordelene med progressive briller

Progressive brilleglass gir et bredere lesefelt på nært hold, mellomsone og avstandsfelt. De beste brilleglassene med nyest teknologi har også disse fordelene:

  • Brede og komfortable synsfelt - mindre avbildningsfeil
  • Glass skreddersydd din innfatning og bæreposisjon
  • Mindre forstyrrelser - kortere tilvenningstid
  • Tynnere og lettere
  • Enklere rengjøring med fettavvisende overflate
  • Opptil 80% forbedret ripemotstand gir lengre levetid
  • Mer bruddsikkert da de er laget av seigere materialer
  • Refleksfrie glass
  • Kan fås som solbriller med dine styrker
  • De kan være fargeskiftende eller ha gradert farge

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn