Nils Olaf er en erfaren bruker av progressive briller, men innså raskt at ett par ikke var nok i en variert hverdag. Hos Interoptik Bømlo har han fått hjelp til å sette sammen en «brillegarderobe» tilpasset hans ulike synsbehov.

– Nå har jeg fire brillepar som jeg veksler mellom i hverdagen. De er tilpasset mine spesifikke synsbehov, og dekker alt fra skjermtid på jobben til en runde golf i solen. Rent stilmessig kan jeg også si at forandring fryder, forteller en fornøyd Nils Olaf.

Reddet synet med operasjon

På tross av alderen, er den blide vestlendingen en erfaren bruker av progressive brilleglass. I ung alder utviklet han øyesykdommen grå stær. Tilstanden gjør at øyelinsene blir uklare og at synet oppleves grumsete. Den eneste formen for behandling, er kirurgi.

– Nils Olaf ble operert som 27-åring, forteller optiker Marianne Pleym ved Interoptik Bømlo. – Da ble den tåkete linsen fjernet og erstattet med en kunstig linse. Synet ble reddet, men han mistet evnen til å justere fokus på ulike avstander. Nils Olaf er derfor avhengig av progressive briller som kan «zoome» for ham.

Nils Olaf på synsundersøkelse
Interoptiker Marianne Pleym undersøker øynene til Nils Olaf.
Optiker Marianne Pleym og Nils Olaf på synsundersøkelse
Hos Interoptik er synet til Nils Olaf i de beste hender.

Hvorfor behøver du progressive briller?

En progressiv brille gir flere synsløsninger i ett glass, noe som sikrer at du får et klart og komfortabelt syn fra nært til fjernt. I begynnelse av 40-årene, er det mange som opplever at evnen til å fokusere synet på nært hold reduseres. Dette kalles presbyopi og er et naturlig resultat av at øyelinsen mister mer elastisitet med alderen. Dette kan korrigeres ved hjelp av progressive brilleglass eller mulitfokale kontaktlinser, slik at du kan se godt på alle avstander.

En tilpasset «brillegarderobe»

Vi møter en rekke ulike synsbehov i løpet av en dag. Derfor er det mange som, i likhet med Nils Olaf, behøver flere brillepar. Takket være gode råd og veiledning fra Interoptiker Marianne Pleym, har han i dag en tilpasset «brillegarderobe» som dekker både små og store synsbehov i hverdagen.

– Basisen i min «brillegarderobe» er to par progressive briller, hvorav det ene er min hverdagsbrille og det andre paret er en progressiv brille med fargeskiftende glass. Disse bruker jeg mesteparten av tiden. I tillegg har jeg en databrille til arbeid, og et par solbriller til de få solskinnsdagene vi har her på Vestlandet, humrer den fornøyde brillebrukeren.

Portrett av Nils Olaf
Optiker Pleym anbefalte en progressiv brille med fargeskiftende glass.
Nils Olaf på golfbanen
Nils Olaf er ofte å se på den lokale golfbanen.

Fargeskiftende glass gir frihet

De kunstige øyelinsene, som ble satt inn under operasjonen, slipper inn mer lys enn naturlige linser. Resultatet er at Nils Olaf er mer sensitiv for sterkt lys enn før. Optiker Pleym har derfor anbefalt en progressiv brille med fargeskiftende glass. Når du er i et rom med kunstig belysning, er glasset gjennomsiktig. Beveger du deg ut, vil UV-strålene starte en kjemisk prosess som gjør glasset mørkere.

– Brillene med fargeskiftende glass er nok de mest behagelige og praktiske brillene jeg har. De kan jeg ha på meg hele dagen, uten å bekymre meg for uforutsette situasjoner eller å måtte ta med meg solbrillene i lomma «bare i tilfelle». Smarte briller gir meg mye frihet i hverdagen, forteller Nils Olaf.

Nils Olaf ved golfsimulator
På fritiden er Nils Olaf en lidenskapelig golfer.

God sikt på golfbanen

På fritiden er Nils Olaf en lidenskapelig golfer og er ofte å se på den lokale golfbanen, gjerne ikledd sine stilsikre solbriller: – Jeg er veldig glad i å spille golf, så det er viktig for meg at jeg har briller som sitter godt på, gir god sikt og som fungerer optimalt når jeg er ute på banen. Det er mye skiftende vær her på Vestlandet, men jeg spiller stort sett kun når det er sol og da velger jeg ofte solbrillene mine for best beskyttelse.

Nils Olafs solbriller er også progressive, slik at han kan se godt på ulike avstander. I tillegg til å gi god sikt, beskytter de Nils Olafs sensitive øyne mot solens sterke UV-stråler.  

Behagelige databriller til arbeidsdagen

Det fjerde og siste paret i Nils Olafs «brillegarderobe», er en databrille som bor fast på skrivebordet på jobben. Databrillene avlaster og gir et behagelig syn når han tilbringer lange dager foran skjermen.

– Bruker du progressive briller, vil du som regel også behøve en god databrille. I progressive briller er synsfeltet for å se på nært hold ganske langt nede i glasset, dette gir en lite optimal opplevelse hvis du har mye skjermtid. Med en databrille vil du ikke lenger se like klart på avstand, men du vil se klart og tydelig på ting som er nær deg, forklarer Pleym.

Nils Olaf som kjører bil
I følge Nils Olaf er brillene det viktigste hjelpemiddelet i hverdagen hans.

Avhengig av gode briller

Hos Interoptik Bømlo har Nils Olaf fått god hjelp og veiledning til å finne briller som ikke bare sitter godt og har høy funksjonalitet, men som også matcher hans ansiktsform og personlige stil.

– Brillene er det viktigste hjelpemiddelet i hverdagen min. Jeg er avhengig av gode briller, men det handler om mer enn bare ren funksjonalitet. De er det første jeg tar på meg om morgenen og det siste jeg tar av meg på kvelden. Derfor er det viktig at brillene sitter godt i ansiktet mitt og ser bra ut. De må jo være litt stilige også, avslutter Nils Olaf med et smil.

Nils Olaf prøver briller
Takket være gode råd og veiledning fra Interoptiker Marianne Pleym, har Nils Olaf i dag en tilpasset «brillegarderobe».
Nils Olaf og optiker Marianne Pleym
Marianne demonstrerer fargeskiftende glass.

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn