Avansert teknologi gir Lars Kveseth og andre på Kongsberg en bedre og grundigere oppfølging av øyehelsen. Nå kan tegn på øyesykdom oppdages på et svært tidlig stadium – til glede og nytte for både pasienter og optikere.

Lars Kveseth har gått til Interoptik jevnlig over flere år for å sjekke synet sitt. Den aktive 49-åringen har nylig tatt synsundersøkelse med OCT-skann, og ble både fascinert og betrygget av opplevelsen: – For meg er det viktig å passe på øyehelsen. Derfor er det fint at Interoptik benytter teknologi som gjør det enkelt for meg å få litt større innsikt i hvordan øyet mitt er bygget opp. Jeg ble fascinert av å se hvordan optikeren gikk inn på de mange tynne lagene i netthinnen, for å sjekke at alt var i orden, sier Kveseth.

Mann får øynene scannet i OCT-skann
Lars Kveseth får god oppfølging av øyehelsen med blant annet OCT-skann hos Interoptik i Kongsberg. OCT sender ut lysbølger, og ikke lydbølger, for å generere tverrsnittbilder av netthinnen.
Mann får øynene scannet i OCT-skann
Lars Kveset får her OCT-skann hos Interoptik i Kongsberg for å avdekke om det er noen tegn til øyesykdom i de dypliggende lagene.

OTC-Skann bør tas av alle i 50-60 års alderen

Kveseth nærmer seg en alder hvor det er særdeles viktig å sjekke øyehelsen sin i forhold til ulike øyesykdommer. Spesielt siden han har grønn stær i familien, en sykdom som kan være arvelig.

– Grønn stær eller glaukom som det heter på fagspråket, er rett og slett at nerven bakerst i øyet blir skadet. Det bør man være vaktsom for når man blir voksen. Stort sett alle over 50 år burde begynne å følge med på dette og ta OCT-skann jevnlig for å avsløre det tidlig nok, sier optiker Karine Haugen Mehlum hos Interoptik Kongsberg.

Hva er OCT?

– De siste årene har det vært en rivende teknologisk utvikling innenfor fagfeltet vårt, forteller optiker Karine Haugen Mehlum hos Interoptik Kongsberg.

For litt over ett år siden tok hun og kollegene i bruk sin splitter nye OCT-maskin. OCT er en forkortelse for Optical Coherence Tomography og fungerer omtrent som en ultralyd-maskin. Forskjellen er at OCT sender ut lysbølger, og ikke lydbølger, for å generere tverrsnittbilder av netthinnen.

– Ved hjelp av OCT kan vi ta bilder i dybden. Teknologien gjør at vi kan se på de ulike vevslagene i netthinnen for å avdekke om det skulle være noen utfordringer i de dyptliggende lagene. Det hadde vi ikke utstyr til å gjøre tidligere, forklarer Haugen Mehlum.

ny-teknologi-for-bedre-oyehelse-03.jpg

Slik kan øyesykdom avdekkes tidlig

Et skann går fort, og den gjøres gjerne i kombinasjon med et Optomap-skann. Optomap er en teknologi som tar overflatebilder av netthinna i vidvinkel. Når disse bildene kombineres med dybdebilder fra en OCT-skann, har optiker meget gode forutsetninger for å avdekke sykdomstegn.

– Disse to undersøkelsene gir sammen et veldig godt bilde av hvordan netthinnen til kundene har det. Nå kan vi ta tak i eventuelle problemer på et tidligere stadium enn vi kunne før. Vi kan sette igang forebyggende tiltak for å hindre utvikling av sykdom, eller henvise til øyelege for videre behandling tidlig, sier Haugen Mehlum.

Resultatene lagres slik at optiker kan sammenligne funnene ved neste synsundersøkelse og se om det er noen forandring.

Et bilde fra en OCT-skann
Øyesykdom som for eksempel grønn stær kan oppdages svært tidlig med OCT-skann hos Interoptik. Alle i 50-60 års alderen bør ta OTC-skann jevnlig, sier sier optiker Karine Haugen Mehlum hos Interoptik Kongsberg.
Portrett av kunde
Lars Kveseth har gått til Interoptik jevnlig over flere år for å sjekke synet sitt. Den aktive 49-åringen har nylig tatt synsundersøkelse med OCT-skann, og ble både fascinert og betrygget av opplevelsen.

Presise diagnoser gir trygghet

Etter å ha benyttet OCT i litt over et år, er Karine og kollegaene veldig fornøyd med teknologien og hvordan den bidrar i diagnoseringen. Tjenesten er også blitt veldig godt tatt imot av kundene og «jungeltelegrafen» på Kongsberg går.

– OCT-skann er blitt mer og mer etterspurt og de som får det gjennomført, føler det som en veldig trygghet å få det gjort. Faglig sett har vi nå et enda bedre grunnlag for å kunne konkludere og gi en presis status på øyehelsen til kundene, avslutter en entusiastisk Haugen Mehlum.

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Finn din nærmeste Interoptik-butikk