Når Arnstein Næss er ute på havet er det viktig for han å ha et skarpt syn. Det har til tider vært en utfordring for yrkesfiskeren som har vært avhengig av linser og briller siden han var 16 år. Nå har han imidlertid fått en løsning som passer ham perfekt.

Allerede som 18-åring startet Arnstein opp som yrkesfisker. I dag er han 36 år og eier sin egen fiskebåt sammen med sin bror.

– Jeg må se bra når jeg er på havet. Når du ligger utpå og drar line, og det plutselig kommer ei stor kveite, må du se den tidlig slik at du får berget den. I tillegg må jeg kunne se det som er rundt meg på sjøen, og ikke minst ha oversikt over andre båter. Det går på sikkerhet, sier Næss.

Fakta om stabile linser/Sclerale linser

  • Stabile linser har stor diameter slik at kanten lander ute på sclera (det hvite på øyet). Her er det færre smertereseptorer slik at de føles behagelige å ha på.
  • Kontaktlinsene passer for mange ulike grupper. Blant annet for personer med høye styrker, både + og –, folk med skjev hornhinne og personer med ordinære styrker, men som sliter med tørre øyne.
  • Stabile linser jevner ut en deformert hornhinne og lager en kunstig, men helt perfekt hornhinne over brukerens hornhinne. Linsene er spesialtilpasset til den enkelte bruker.
  • Kontaktlinsene fylles med sterilt saltvann ved isetting slik at hornhinnen holder seg hydrert.
  • Dette er linser som er veldig godt egnet til for folk som sliter med lite eller ingen produksjon av tårevæske.

Synet ble forverret

Arnstein har skjeve hornhinner og fikk en forverring av synet sitt for et par år siden på grunn av alderen. Han kunne ikke lenger fortsette å bruke sine vanlige linser på jobb. Briller var ikke et egnet alternativ når regnet pisker og bølgene slår over dekk. Heldigvis hadde optikeren hans, Anders Oxaas hos Interoptik Futura i Kristiansund, en god løsning på lur. Han foreslo at Arnstein burde teste ut sclerale linser, også kalt stabile linser.

Spesialtilpasset til hver enkelt

Stabile linser betyr at dette er linser som er spesielt tilpasset den enkeltes øyefasong. Disse kontaktlinsene passer for personer med veldig skjeve hornhinner, ekstremt høye styrker og personer som sliter med tørre øyne ved bruk av vanlige linser. Alle stabile linser blir spesialtilpasset til hver enkelt bruker, slik at linsene fremstår som helt unike. For å lage linsene til Arnstein, tok optiker først et eksakt mål av formen på hornhinnene hans. Deretter ble linsene produsert spesielt tilpasset Arnsteins krumming- og styrkebehov.

– De nye spesialtilpassede linsene mine har fungert svært godt. Nå har jeg fått en helt annen oversikt på havet, sier Næss.

Kunde Arnstein Næss ute i fiskebåten
Fiskeren Arnstein Næss er avhengig av å ha et skarpt syn, uten å måtte skifte linser ofte. De stabile linsene som er spesialtilpasset for meg er virkelig robuste og må derfor ikke byttes ofte, sier Arnstein.

Holdbare linser

De stabile linsene jevner ut og lager en kunstig, men helt perfekt hornhinne over Arnsteins egen hornhinne. Mellom linsen og hornhinnen fylles det på med sterilt saltvann som sørger for at hornhinnen er hydrert. Det gjør at linsene er behagelige å ha på, også for folk som sliter med tørre øyne.

– Linsene er veldig komfortable å ha på. Det gjør det lettere å holde fokus gjennom hele arbeidsdagen, Forteller Næss.

Lange dager på jobb

Når Arnstein er på jobb på båten, starter han gjerne klokka 04.00 på morgenen og holder det gående til nærmere midnatt. Det betyr mange timer hver dag med linsene på.

– Selv for meg som er lange dager på sjøen, med ytre påkjenninger fra vær og vind, holder kontaktlinsene i et helt år. Linsene er virkelig robuste og må derfor ikke byttes ofte, sier Næss.

Synet er ditt vindu mot verden, og det du ser vekker ofte følelser.

Små og store øyeblikk fester seg på netthinnen og skaper minner for livet. Med enkle grep kan du beskytte og ta vare på øynene dine, og det starter med en synsundersøkelse.

Nærbilde av et øye med verdenskart manipulert inn

Finn din nærmeste Interoptik-butikk