Tenåringen Jonas Jørgensen er en av verdens beste trialkjørere. Det hadde ikke vært mulig uten spesiallinsene han har fått av optikeren sin.

– Helt ærlig tror jeg ikke jeg kunne satsa på trial uten linsene. For min del er jeg helt avhengig av dem for å se bra, forteller Jonas Jørgensen.

Trial går ut på å kjøre i vanskelig terreng med motorsykkel, uten at føttene skal berøre bakken. Det konkurreres ikke på tid, målet er å forsere alle hindrene ute i løypa, uten at beina kommer ned i bakken. Dette krever mye av synet.

Synsundersøkelsen som forandret alt

Jonas har drevet med trial siden han var 8 år, men i starten av tenårene oppdaget han at synet ble stadig dårligere på sykkelen. Han slet blant annet med å oppdage hindringer i løypa, som røtter og steiner ute i skogen. Da han i tillegg ikke klarte å se forskjell på hjerter og spar når han spilte kort med familien, ble synet hans sjekket. Under synsundersøkelsen hos optiker kom det frem at han hadde sykdommen keratokonus på øyet. Det betyr at han har en kjegleformet hornhinne med fortynning sentralt som gjør at han ser svært dårlig.

Optiker undersøker øyet til Jonas
Optiker undersøker øynene til Jonas

Optiker hadde løsningen

Etter å ha fått behandling for sykdommen på Ullevål sykehus, fikk Jonas videre hjelp av optiker Øivind Holvik hjemme i Grimstad.

– Siden Jonas har en kjegleformet hornhinne, kan han ikke bruke vanlige linser eller briller for å rette opp synet sitt. Løsningen for Jonas ble derfor å begynne med sclerale linser. Dette er en formstabil linse som er litt større enn de vanlige myke. Inne i linsen er det saltvann som bidrar til å rette opp hornhinna og gjøre den rund og fin igjen – i kombinasjon med den store formstabile kontaktlinsen. Det gjør at Jonas ser skarpt og klart når han har linsene på, forklarer optiker Øivind Holvik hos Interoptik Holvik i Grimstad.

Optiker snakker med Jonas om kontaktlinsen
Optiker Øivind Holvik demonstrerer linsene.
Jonas setter inn linsen
Jonas fikk opplæring i hvordan han skal sette på linsene.

Trengte litt tilvenning

Å sette scleralelinsen på øyet, krever litt annen teknikk enn når en vanlig myk linse skal settes på. Siden den er formstabil og fylt med saltvann, må Jonas sitte bøyd fremover så linsen står rett før den legges på øyet, nedenfra og opp.

– I begynnelsen var det litt utfordrende. Så da fikk jeg mye hjelp av mamma til å ta de på. Etter hvert som jeg prøvde mer og mer selv, gikk det lettere og lettere. Nå er det blitt en helt naturlig del av hverdagen for meg å sette de på, forteller Jonas.

Debuterte i VM

I år har Jonas kjørt sin første fulle VM-sesong i juniorklassen og oppnådd sterke plasseringer. I tillegg konkurrer han i EM-serien parallelt. Det betyr mye reising på konkurranser rundt om i hele verden for den hardt satsende unggutten. 

– Trial er en veldig teknisk idrett, så hvis du ikke kan se og observere omgivelsene, er det vanskelig å satse. Men med linsene på, kan jeg holde på med det jeg elsker, hver dag! For det beste jeg vet er å dra på konkurranser og kjøre rundt på en sykkel i skogen, sier Jonas.

Jonas på motorsykkel med spesiallinser / sclerale linser
Jonas reiser rundt om i hele verden for å konkurrere.
Jonas på motorsykkel med spesiallinser / sclerale linser
Hvis du ikke kan se og observere omgivelsene, er det vanskelig å satse, forteller Jonas.

Glad og stolt optiker

Før Jonas begynte med linsene, så han så dårlig at han ikke hadde fått lov til å ta sertifikatet for bil. Med spesiallinsene på, har han godt nok syn til å både ta lappen for bil, lastebil og konkurrere i verdenstoppen i trial. Det er en vesentlig forbedring!

– Av og til er det å være optiker innmari gøy! For når folk kommer hit og har et problem som jeg kan bidra til å fikse, slik at hele livet deres blir bedre, gjør det meg glad. Også er det veldig moro å følge med på Jonas, og se at han kan satse på lidenskapen sin og bli blant de aller beste i verden i trial med riktige spesiallinser, sier Holvik.

Optiker viser fram spesiallinsen / den sclerale linsen
Sclerale linser er større i diameter enn vanlige myke linser.
Optiker drypper på en linse
Den sclerale linsen fylles med saltvann.

Er sclerale linser noe for deg?

Sclerale linser er skreddersydd til akkurat ditt øye. Finn ut hvem som kan bruke dem her.

Optiker viser fram spesiallinsen / den sclerale linsen