Fotballglade Gustav var redd for at synet ville sette en stopper for fotballdrømmen. Takket være Drømmelinser, en kontaktlinse som kun brukes om natten og tas ut om morgenen, er nærsyntheten bremset. Nå kan Gustav nyte spillet fullt ut – helt uten å måtte bruke briller eller linser på dagtid.

– Jeg spiller fotball hver eneste dag, så det er viktig for meg å unngå briller. Jeg var redd for at brillene ville være i veien på fotballbanen, eller at nærsyntheten ville føre til at jeg ikke kunne spille like mye som før. Heldigvis foreslo Interoptik at jeg skulle prøve Drømmelinser og det passet meg helt perfekt, forteller 15-år gamle Gustav Henriksen fra Tromsø fornøyd.

Lærer oppdaget synsutfordring

Gustav kom til Interoptik Synssenteret Jekta for første gang som 10-åring. Da hadde en observant lærer fanget opp at den unge gutten ikke fikk med seg alt som sto på tavlen. Mor ble informert og bestilte sporenstreks en synsundersøkelse hos optiker Rolf-Tore Hansen.

– Under synsundersøkelsen avdekket vi at Gustav var nærsynt med -2. Det er viktig at nærsynthet hos barn og unge bremses så tidlig som mulig, så vi undersøkte hva slags synsløsning som kunne passe godt til Gustav og hans behov, forteller Interoptiker Hansen.

Gustav på synsundersøkelse
Gustav på synsundersøkelse hos optiker Rolf-Tore Hansen på Interoptik Synssenteret Jekta.

Fant riktig løsning for Gustav

Målet var å finne en synsløsning som bremset Gustavs nærsynthet, helt uten å være til hinder ute på fotballbanen. – Det er vanskelig å «heade» med briller på, eller å være redd for at kontaktlinsen skal falle ut i et sammenstøt. Gustav trengte rett og slett en «fotballsikker» synsløsning, humrer den blide optikeren.

Hansen foreslo Drømmelinser, også kalt nattlinser. Dette er en form for stabile kontaktlinser som du sover med om natten. Når du sover, endres hornhinnens fasong og utviklingen av nærsynthet stoppes. Om morgenen tas linsene ut, og du ser godt hele dagen. Dette er en fin løsning for de som av ulike grunner ikke vil, eller kan, bruke briller eller kontaktlinser på dagtid, slik som Gustav.

Drømmelinser bremser nærsynthet

–  Nærsynthet oppstår når øyet strekker seg for langt. Drømmelinsene hindrer at øyet strekker seg ytterligere, slik at du ikke blir mer nærsynt. Startes behandlingen tidlig nok, kan det bremse utviklingen helt. Drømmelinser er ikke kun for barn og ungdom, alle innenfor et gitt styrkeområde kan benytte seg av disse nattlinsene, forklarer Interoptiker Hansen.

Har du for høy grad av nærsynthet, altså at du har gått for lenge uten noen form behandling, vil du behøve en annen synsløsning. Interoptik tilbyr flere gode løsninger for nærsynthet, basert på hvilke behov du har og hvilke utfordringer du møter i hverdagen.

Optiker viser frem drømmelinse til Gustav
Optiker Rolf-Tore Hansen demonstrerer drømmelinser.
Eksempel på en drømmelinse
Drømmelinser er en form for stabile kontaktlinser.

Flere måter å bremse utvikling av nærsynthet:

  • Drømmelinser (nattlinser)
  • Dagslinser, som MiSight
  • Brilleglass, som Stellest 
  • Dagslys er viktig for å hindre utviklingen av nærsynthet
  • Begrenset skjermtid for barn

Viktig at nærsynthet avdekkes tidlig

Nærsynthet er i dag en av de vanligste synsfeilene i verden, og stadig flere barn og unge utvikler dette. Tidlig behandling betyr at synet ikke forverres ytterligere – og at det er lavere risiko for å utvikle alvorlige øyesykdommer, som grønn stær eller netthinneløsning, i voksen alder. I tillegg kan ubehandlet nærsynthet gi yrkesbegrensninger. Enkelte yrkesgrupper, som politi, brannvesen og militære, har strenge synskrav til de som søker seg inn.

Hvorfor er det viktig å begrense nærsynthet hos barn og unge?

  • Voksne med høy grad av nærsynthet, har høyere risiko for å utvikle alvorlige øyesykdommer som netthinneløsning og grønn stær
  • Har du -5 eller -6 i styrke, er du avhengig av å bruke synshjelpemidler hele tiden. Med kun -1 kan du gjøre mye uten hjelpemidler
  • Forsvaret, politi og brannvesen har strenge synskrav. Hvis nærsynthet ikke behandles, kan du oppleve yrkesbegrensninger
Portrett av optiker Rolf-Tore Hansen
– Forebygging er alltid den beste formen for behandling, forteller optiker Hansen.
Portrett av Gustav på fotballbanen
Takket være drømmelinsene kan Gustav spille fotball uten å måtte bruke briller.

Nærsynthet kan være arvelig

– Forebygging er alltid den beste formen for behandling. Vi vet at dagslys har en positiv innvirkning på nærsynthet hos barn. Nok tid ute i dagslys før barneskolealder forsinker utviklingen og bidrar til at øynene ikke blir like nærsynte som de ellers kunne blitt, påpeker Hansen. Han anbefaler også at foreldre begrenser barnas bruk av nettbrett og telefon.

– Det er viktig å være oppmerksom på at arvelighet er en stor faktor for hvem som utvikler nærsynthet; Hvis én forelder er nærsynt, er det to ganger mer sannsynlig at barnet også blir det, forteller Hansen. – Etter fireårskontrollen ligger hovedansvaret for barnas syn hos foreldrene. Mitt aller beste råd er å følge nøye med på barnas syn og å ta dem med til regelmessige synsundersøkelser.

Fotballdrømmen lever videre

Etter fem år med Drømmelinser, er Gustav storfornøyd med resultatet. Utviklingen av nærsynthet har stanset helt opp, og han ser godt både på og utenfor banen.

– Drømmelinser gir meg en så normal hverdag som mulig. Takket være Drømmelinsene kan jeg nå se godt og spille fotball helt uten å måtte bruke briller, konkluderer Gustav fornøyd.

Drømmelinser – Sov søtt, se bedre

Drømmelinser, også kalt nattlinser er kontaktlinser du sover med om natten og tar av om morgenen, og som faktisk bremser utviklingen av nærsynthet! Linsene former hornhinnen slik at synsfeilen blir korrigert, og du ser godt uten briller og linser.

sovende gutt astronaut