Solbriller til 17. mai

19. APRIL 2018

solbriller og bunad

17. mai nærmer seg med stormskritt, og er vi heldige kan vi nyte nasjonaldagen i strålende sol. Men hvilke solbriller kan man egentlig bruke til festantrekket?

Kan du bruke solbriller til bunaden?

Bunaden har lange tradisjoner, og hver enkelt drakt har regler for hvilket tilbehør som hører til. Likevel må man kunne beskytte seg mot solen dersom godværet slår til. Det kan være utfordrende å finne solbriller som passer godt til bunaden.

Vi skal både ta hensyn til bunadens tradisjoner, samtidig som man gjerne ønsker å følge sesongens solbrille-trender. Når du kler deg i bunad er det viktigst at du styrer unna de største «statement»-solbrillene. Velg solbriller som er klassiske, elegante og stilrene i designet når du pynter deg i nasjonaldrakten.

Fargevalget på solbrillene skal også gjenspeile det klassiske uttrykket. Her bør dere velge nøytrale toner som brunt, svart eller dyp grå som går over mot sort. Også det klassiske tortuise-mønsteret, dvs. skilpaddeskall-mønsteret, passer godt til bunaden - men husk å hold det i nøytrale farger.

Det du bør unngå på 17. mai er skrikende farger, overdimensjonerte størrelser, spisse former, i øyenfallende detaljer og speilglass.

1. Gucci 2790,- 2. Marc Jacobs 1600,-

Solbriller til penkjolen: dette bør du tenke på

De som ikke kler seg i bunad, men bruker penkjole på 17. mai, har litt mer frihet i valg av solbriller. Her kan du komplimentere antrekket med solbrillene - enten du velger å matche med kjolen, eller å la solbrillene skille seg litt ut og være et fokuspunkt i antrekket. 

La likevel de aller sprøeste solbrillene ligge hjemme akkurat på nasjonaldagen, og husk at 17. mai-sløyfen er dagens viktigste tilbehør.

Solbriller til dressen

Til dressen er det viktig at man velger solbriller med et design som er både klassisk og stilrent. Solbrillene skal harmonere med dressens farger og stil, og ikke stjele oppmerksomhet fra antrekket eller 17. mai-sløyfen. Det aller viktigste å huske på når du velger solbriller til dressen er at du lar sportsbrillene ligge igjen hjemme. Disse hører kun hjemme på sykkelen, rulleskiene eller i fjellet.

En god regel er at solbrillene skal matche stilen og fargen på enten dress, slips eller annet tilbehør. Typiske design som passer godt til dressen er pilotbriller, wayfarer og clubmaster.

1. RayBan 1562,- 2. Hugo Boss 2410,-

For eksempel, er dressen grå med et svart slips, kan du velge å enten matche solbrillene med den grå dressen eller å hente igjen det svarte i slipset med helsvarte solbriller. Har du brune sko kan du gå for solbriller med en innfatning som er brun eller det klassiske tortuise-mønsteret.

Om du vil skille deg litt mer ut og virkelig imponere på 17. mai kan du kjøe en såkalt monokrom look med dress, skjorte og slips i samme farge, og selvfølgelig matche med solbriller med samme farge på innfatningen. Pass imidlertid på at fargen du velger er nedtonet og rolig, som grått eller mørkeblått. Dette gir deg en moderne og minimalistisk stil uten at det blir for mye.

SKREVET AV

Angelika Wache Otten

Angelika Wache Otten

Angelika har utdanning og kursing fra Synoptik og Color me beautiful, og er ekspert i å finne den rette brillen til ethvert ansikt og enhver stil. Hennes motto: "Det finnes en flott brille til alle!" 

Les mer om Angelika