Visste du at hvert 5. skolebarn ser for dårlig? Dårlig syn kan svekke læreevnen og hemmer barnas utfoldelse i lek og aktivitet.

Synet kan være hovedårsaken til nedsatt lese- og læringsevne hos barn. Har barnet nedsatt syn, vil det anstrenge øynene for å følge med. Godt og uanstrengt syn  gjør det lettere å konsentrere seg. 

Indikasjon på at barnet ditt kan ha dårlig syn

 1. Har hodepine
 2. Er anstrengt og sliten i øynene
 3. Lukker eller holder over det ene øyet
 4. Har dårlig konsentrasjonsevne
 5. Unngår nærarbeid som lesing, skriving osv.
 6. Myser eller sitter med rynket panne
 7. Holder boken tett opp til ansiktet
 8. Bytter om bokstaver, ord eller hele linjer ved lesing
 9. Ikke klarer å henge med i timene

Det er faktisk foreldrenes hovedansvar å følge opp barnas syn, i samarbeid med lærer. Interoptik har synsundersøkelse som er spesialtilpasset for skolebarn. Tar du barnet ditt med til oss vil vi undersøke synet og øyehelsen grundig.

Grundig oppfølging av øyehelsen ved et optomap scan

Ved hjelp av en optomap-kamera tar vi et scan av netthinnen. Det er fullstendig smertefritt. Optiker studerer bildet nøye for å sikre at utviklingen av øyet er bra, og ser etter skader eller sykdommer på netthinnen som kan være skadelig for synet og må henvises til øyelege. Vi lagrer bildene slik at vi kan sammenligne og se etter forandringer neste gang barnet kommer til en synsundersøkelse. Barnet vil også få se dette bildet som er innsiden av sitt eget øye, om det har lyst til det. 

Det nærsynte øyet hos barn

Når man er nærsynt er det vanskelig å se ting på lang avstand. Et nærsynt barn vil for eksempel sette seg tett opp mot tv’en, myse når de skal se noe på avstand, og ha boken tett opp mot ansiktet.

Det langsynte øyet hos barn

Er du langsynt, må du anstrenge deg for å se ting som er tett på. Det kan gi hodepine, skjeling og en tendens til dobbeltsyn. Noen barn reagerer med å bli urolig og ha vanskelig for å konsentrere seg om aktiviteter som foregår på nært hold

Det passive øyet hos barn

Enkelte barn har dårligere syn på det ene øyet enn på det andre. Dermed vil kroppen ubevisst benytte det øyet med minst synsfeil mer enn det andre øyet. Dette gjør at dette ikke utvikler skarpsynet slik det bør, og samsynet blir dermed også redusert.

Det er viktig at dette oppdages og behandles så tidlig som mulig, helst før barnet begynner på skolen. I de fleste tilfeller er det da mulig å oppnå et tilnærmet normalt samsyn.

Skjeling hos barn

Skjeling kan ofte løses med briller. I noen tilfeller vil det også være nødvendig å trene øynene til å øke samsynet. Hos barn skjer dette vanligvis ved å ha lapp over ett av øynene. Det er viktig å starte tidlig med en slik behandling. Synstrening kan også benyttes.

De beste brillene for barnet

 • Barnet skal like brillen, de bør synes den er tøff og fin.
 • Plastglass må benyttes slik at de ikke knuses under lek og skader barnet.
 • Herdet glass er viktig for best mulig beskyttelse mot slitasjer og riper.
 • En bøyelig innfatning og gjerne ridestenger bak øret er å foretrekke, slik at de sitter på plass i en aktiv hverdag.
 • Husk en ekstra brille! Det er et godt tegn om brillen må rettes på/byttes innimellom- dette tyder på at brillebrukeren er som barn flest; aktiv- og at brillebruk ikke hindrer dem. 
Det er viktig at barnet selv liker brillen.

La barna prøve kontaktlinser

Det er i dag mange barn som benytter kontaktlinser, blant annet fordi vedlikehold har blitt enklere med linser man kaster hver dag, eller linser man også kan sove med i inntil 30 døgn.

Håndteringsmessig involverer vi foreldrene der barna ikke klarer å ta dette ansvaret selv. Grundig opplæring blir gitt til både barn og foreldre.

Kontaktlinser gir en utrolig frihet, spesielt for aktive barn! Men husk, man må alltid ha en brille i tillegg til kontaktlinsene, slik at øynene kan få litt linsefri på kvelden.