Grønn stær

Grønn stær (Glaucom) er en fellesbetegnelse på en gruppe øyesykdommer som stort sett utvikler seg langsomt og kjennetegnes ved synsnerveskade og bortfall av synsfelt. Den vanligste årsaker er at trykket inne i øyet blir for høyt.

Slik kan synet bli med øyesykdommen grønn stær.

Dette kan gjøre at blodårene og synsnervene blir klemt sammen der hvor disse forlater øyeeplet. Sykdommen er som oftest symptomfri før pasienten merker bortfallet Tidlig sykdomsoppdagelse er derfor viktig slik at den kan bremses opp. Er du over 40 år bør du ta en kontroll. Glaucom kan lede til blindhet, og er den tredje viktigste årsaken til blindhet i verden.* Skader som allerede har oppstått lar seg ikke reparere.

Dersom det eksisterer grønn stær i familien, er risikoen noe større. I tillegg er faktorer som diabetes og høyt blodtrykk kjente risikofaktorer.

Det er to hovedformer for grønn stær:

  1. Kronisk. Dette gir et gradvis og smertefritt forløp. Dette er den vanligste formen.
  2. Akutt. Dette gir ubehag og tåkesyn. Ofte kommer det også sterke smerter og rødhet i øyet.

Omtrent 60.000 nordmenn har grønn stær, og anslag viser at så mye som 20.000 av disse ikke er klar over det.

Symptomer på grønn stær:

  • Ofte ingen før sykdommen har kommet langt.
  • Noen kan få øyesmerter og et hardt og ømt øye.
  • Gråsyn i utkanten av synsfeltet er også vanlig.
  • Lysømfintlighet og hodepine kan forekomme

Behandling

Tidlig undersøkelse og behandling gir stor sannsynlighet for å redde synet. Den vanligste behandlingen er trykkreduserende øyedråper. I noen tilfeller kan også laserbehandling eller operasjon være aktuelt.

*Kilde: Norsk Glaucom Forening

Blending av lav sol kan være farlig i trafikken

2015-10-14

Du har sikkert merket at nå står solen lavere på himmelen og at du lettere blir blendet av den. Som sjåfør kan du oppleve at den plutselig treffer deg rett i øynene. Da kan det bli vanskelig å se både veien og medtrafikanter. Jo eldre du blir, jo mer blendet blir du av både sol og møtende lykter.

Flere innlegg på Optikkbloggen

Del