a a a

Barn og syn

Visste du at hvert 5. skolebarn ser for dårlig*? Dårlig syn kan svekke læreevnen og hemmer barnas utfoldelse i lek og aktivitet.

Synet kan være hovedårsaken til nedsatt lese- og innlæringsevne, enten ved at barnet er langsynt eller har synsproblemer. Godt og uanstrengt syn i læringssituasjoner gjør det lettere å konsentrere seg. Har barnet nedsatt syn, vil det anstrenge øynene for å følge med. Interoptik har synsundersøkelse som er spesialtilpasset for skolebarn. Tar du barnet ditt med til oss vil vi undersøke øynene grundig.

Finn ut om barnet ditt trenger en synsundersøkelse.

Last ned historien om Kaptein Klapp og skriv den ut på fargeprinter. Husk å lese instruksjonsteksten i dokumentet først.
Kaptein Klapps historie (pdf dokument).
For å lese pdf-filer må du ha Adobe Acrobat installert. Last ned siste versjon .

Indikasjon på at barnet ditt kan ha dårlig syn

 1. Har hodepine
 2. Er anstrengt og sliten i øynene
 3. Lukker eller holder over det ene øyet
 4. Har dårlig konsentrasjonsevne
 5. Unngår nærarbeid som lesing, skriving osv.
 6. Myser eller sitter med rynket panne
 7. Holder boken tett opp til ansiktet
 8. Bytter om bokstaver, ord eller hele linjer ved lesing
 9. Ikke klarer å henge med i timene

*American Optometric Asociation og American Academy of Ophthalmology.

Det nærsynte øyet hos barn

Når man er nærsynt er det vanskelig å se ting på lang avstand. Et nærsynt barn vil for eksempel sette seg tett opp mot tv’en, myse når de skal se noe på avstand, og ha boken tett opp mot ansiktet.

Det langsynte øye hos barn

Er du langsynt, må du anstrenge deg for å se ting som er tett på. Det kan gi hodepine, skjeling og en tendens til dobbeltsyn. Noen barn reagerer med å bli urolig og ha vanskelig for å konsentrere seg om aktiviteter som foregår på nært hold.

Det passive øyet hos barn

Enkelte barn har dårligere syn på det ene øyet enn på det andre. Dermed vil kroppen ubevisst benytte det øyet med minst synsfeil mer enn det andre øyet. Dette gjør at dette ikke utvikler skarpsynet slik det bør, og samsynet blir dermed også redusert.

Det er viktig at dette oppdages og behandles så tidlig som mulig, helst før barnet begynner på skolen. I de fleste tilfeller er det da mulig å oppnå et tilnærmet normalt samsyn.

Skjeling hos barn

Skjeling kan ofte løses med briller. I noen tilfeller vil det også være nødvendig å trene øynene til å øke samsynet. Det kan hos barn skje ved å ha lapp over ett av øynene. Det er viktig med å starte tidlig med en slik behandling. Synstrening kan også benyttes, og fungerer også bra på mange voksne.

De beste brillene for barn 

 • Barnet skal like brillen, de bør synes den er tøff og fin
 • Plastglass bør benyttes slik at de ikke knuses under lek og skader barnet
 • Herdet glass er viktig for best mulig beskyttelse mot slitasjer og riper
 • En bøyelig innfatning og gjerne ridestenger bak øret er å foretrekke, slik at de sitter på plass i en aktiv hverdag

Kontaktlinser for barn

Barnets øyne vokser og tilpasning for kontaktlinser er derfor ikke like enkelt.  Kontaktlinser krever mer rengjøring og vedlikehold enn briller. Når barnet selv kan hånderer bruk av kontaktlinser 100% er barnet klar for dette produktet.

Det er i dag mange barn som benytter kontaktlinser, blant annet fordi vedlikehold har blitt enklere med linser man kaster hver dag, eller linser man også kan sove med i inntil 30 døgn.

Vi har spesialtilpassede synsundersøkelser for skolebarn. Finn din nærmeste Interoptik-butikk og bestill time!

Blending av lav sol kan være farlig i trafikken

2015-10-14

Du har sikkert merket at nå står solen lavere på himmelen og at du lettere blir blendet av den. Som sjåfør kan du oppleve at den plutselig treffer deg rett i øynene. Da kan det bli vanskelig å se både veien og medtrafikanter. Jo eldre du blir, jo mer blendet blir du av både sol og møtende lykter.

Flere innlegg på Optikkbloggen

Del